29.03.2023

Ямбол почете Съединението

Ямбол почете Съединението на Княжество България и Източна Румелия, един от най-значимите празници в българския национален календар.
Празникът започна на площадното пространство пред сградата на община Ямбол с маршове, изпълнени от Духовия оркестър с диригент маестро Васил Шейтанов. В ритуала по издигане на националното знаме участва представителна военна част от Ямболския гарнизон.
На тържествената церемония присъстваха народният представител Иван Чолаков, Диана Динкова, заместник-областен управител, общински съветници, граждани.
Илиана Бицова, заместник-кмет на община Ямбол, прочете празнично слово, в което отбеляза историческото и политическото значение на Съединението за България. Тя отбеляза приноса на ямболци в подготовката и осъществяването на Съединението, както и неговата защита по време на последвалата Сръбско-българска война.
Водещият Михаил Лазаров изтъкна, че Съединението е първият самостоятелен държавнически акт, с който българите доказват, че младото княжество заслужава своето място на политическата карта. Единни в стремежа за национално обединение, народ и държавници осъществяват тази важна стъпка за строителството на съвременна България.
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Негово Благоговейнство протойерей Янко отслужиха благодарствен молебен. Архимандрит Димитрий благослови и православното войнство.
Празникът завърши с празнично шествие до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, до Военния клуб, и поднасяне на венци и цветя.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com