28.01.2023

ПРАЗНИЧЕН КАМБАНЕН ЗВЪН В САРАНСКО

 

14329223_1200777099974121_1465579879_oДни наред се готвиха жителите на с.Саранско за своя празник. Организатори и дарители искаха да поднесат приятна изненада на всички жители и гости на селото, да покажат уважението си към традициите и желанието  заедно да вървят напред. Само преди две години в Саранско тържествено беше открита новопостроената и дълго чакана църква „Рождество Богородично“.

На 11 септември т.г.  тържествения звън на  трите камбани  призова всички  да запалят свещичка за здраве, да присъстват на празничната литургия на отец Янко, заедно да се помолят за по-доброто утре на селото. Родолюбците инж. Митко Динев, Руси Йовчев, Румен Димов,  Ганка Милчева  дариха  шест курбана за здраве. В своето поздравление към присъстващите Минка Йовчева, представител на църковното настоятелство, изрази благодарността си към всички подпомогнали организацията на празника, припомни ентусиазма и обединението на селото при съграждането на храма с пожеланието този стремеж към добри дела да се запази и Саранско да дава пример на едно обединено и силно село. Г-жа Йовчева изрази радостта  на всички от присъствието  на гостите от общината – кмета  Атанас Киров и общинския съветник Гроздан Иванов.  Тя изрази всеобщата   благодарност за вниманието към селото и готовността да се подкрепя всяка ползотворна идея. „Щастлив съм да бъда сред вас  в този празничен ден!“, отговори г-н Киров. В същия доброжелателен тон той поздрави организаторите на събитието, благодар14285269_1200776956640802_1058394621_oи на спонсорите за проявената готовност да  помагат. „Като кмет на общината в мое лице винаги ще срещате готовност за решаване на проблемите, ще се радвам да работим заедно и да направим живота на селото по-добър!“ Вълнуващо беше и изказването на инж. Митко Динев, един от постоянните спонсори, който засвидетелства любовта към родното място и желанието с обединение на силите да се постигне постижение на мечтите. Като част от празника хората приеха с особена радост извършеното в храма първо
кръщене на 10-годишния Сашко, чиято майка Ганка Милчева е един от щедрите дарители за празника. По време на церемонията беше използван подарения купел от Радослав Попов, Деян Димов, сем. Дида и Иван Тодорови.

Празничният ден продължи с фолклорна програма, подарък от самодейците на читалище Тамарино. Сред миряните бяха и гости от съседните села Недялско, Люлин, Войника, Тамарино.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com