29.03.2023

Истинската „Златна топка“ се завръща!

Най-ценният индивидуален приз в световния футбол „Златната топка“ отново ще има изначалния си формат. Най-добрият футболист за годината вече ще се определя само и единствено от специално жури от журналисти и без гласовете на селекционерите и капитаните. Причината за това е разлъката между създадетелите на трофея – France Football, и ФИФА.

Следващата награда, която ще се връчи през януари, няма да бъде под егидата на международната клубна организация. Новината беше потвърдена късно снощи след провал в преговорите за продължаване на сътрудничеството между френското издание и ФИФА.

Така „Златната топка“ ще възвърне истинския си блясък, загубен през 2010 година, когато тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер заплати 15 милиона евро на Grupo Amaury, мажоритарни акционери на France Football. Между 1956 година и 2010 година наградата беше давана на фаворита на отбраното журналистическо жури.

От 2010 година насам форматът на „Златната топка“ понесе множество критики заради гласуването на различни селекционери и капитани. Основните хули бяха, че тройката на най-добрите се оформя не заради заслуги от последната година, а заради спечелени симпатии през годините.

Най-вероятно ФИФА отново ще има своя отделна награда за футболист на годината, каквато съществуваше между 1991 и 2010 година. Големият фаворит за триумф на церемонията през месец януари е Кристиано Роналдо, който стана европейски шампион и с Реал Мадрид, и с националния отбор на Португалия.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com