29.03.2023

Празник на Младостта

dsc_0011
Над 400 участници от 20 села на Община „Тунджа“ и още толкова гости събра село Безмер на 18 септември в Седмия младежки фестивал „Тунджа – творчество и иновации“ 2016.
Фестивалът се организира от община “Тунджа”, кметство село Безмер и Народно читалище ”Светлина – 1928” – с. Безмер, с финансовата подкрепа на Обединена българска банка. В него се участваха 32 спортни отбора. За поредна година в организацията и провеждането на проявата се включиха А виобаза Безмер, Областен съвет на Български червен кръст,
Общински център за изкуство и извънучилищни дейности „Тунджа”, кметства, читалища и учебни заведения от общината.
Малко се оказа парковото пространство пред обновеното Народно читалище „Светлина – 1928” да събере всички желаещи да глед
ат и да участват в празника и спортните игри.
Фестивалът е уникално по рода си събитие в село Безмер и община „Тунджа“. Основната цел на събитието е да даде възможност на младите да покажат своите таланти и интереси.
В парковото прост ранство около читалището бяха dsc_0162подготвени кътове по пейнтбол, стрийтбол, дърпане на въже, дартс, тенис на маса и боулинг с дини.
Специално място беше отредено за второто издание на „Селски мол – шарена трапеза“, където се включиха
селата Безмер, Дражево, Козарево и Генерал Инзово и по оригинален и неповторим начин презентираха своята продукция – плетива, ръкоделия и ръчно изработени сувенири.

На най – голям интерес се радваха кулинарните произведения – баници, погачи, тутманици, катми, сладкиши, зеленчукови и плодови консерви и др.
Арт – ателиетата, представени от социалните услуги на общината и Общинския център за изкуство и извънучилищни дейности се занимаваха с рисуване и изработка на различни сувенири.
В празничния ден се поставиха кутии за набиране на средства за лечението на един млад човек – Иван Стоилов, който спешно се нуждае от бъбречна трансплантация. Благотворителната инициатива за подпомагане на това младо момче бе поставена от младежи от село Чарган, община „Тунджа“, които също присъстваха на празника. Събраните средства от „Селския мол“ и арт-dsc_0041ателиетата, които са в размер на 640.00 лева, ще бъдат дарени на Иван Стоилов.

Другата благотво
рителна инициатива, която се осъществи по време на Седмия младежки фестивал, бе разнасянето на топла храна от младежи от община „Тунджа“, военни и доброволци от Младежката организация на Български червен кръст, по домовете на самотно живеещи възрастни хора.
Благотворителните инициативи са изцяло в контекста на политиката на община „Тунджа” да бъдат подпомагани нуждаещите се хора, точно и навреме.
В празничния ден имаше демонстрации, организирани от доброволци на младежкия БЧК и военни от Авиобаза Безмер.
С приветствие към участници и гости на селото се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Той определи Седмия младежки фестивал „Тунджа -творчество и иновации” като „Празник на Младостта – време на дръзките мечти и на смелите планове за бъдещето“.
„От решенията Ви сега и достойните цели, които си поставяте, зависи Вашето утре и бъдещето на община „Тунджа”. А наш дълг и отговорност е да Ви предадем традициите, знанията, опита си. Наш ангажимент е да ви възпитаме с изконните български и тунджански ценности, да съхраним заедно безценната и неразривна връзка между поколенията“, каза в обръщението си кметът Георгиев и подчерта, че грижата за настоящето и бъдещето на младите хора е сред важните за общината приоритети.

Приветствия отправихdsc_0185а кметът на село Безмер Росен Русев, народният представител Кирчо Карагьозов и капитан Ивайло Георгиев от Авиобаза Безмер.
Близо четири часа отборите мериха сили, умения, творчество и вдъхновение в различните спортни игри. Не бяха малко и желаещите да се
докоснат до
различни стрелкови оръжия под ръководството на военните от Авиобаза Безмер, както и да вкусят боб, приготвен на място в полевата кухня.
Умения за оказване на първа помощ можеше да представи всеки, посетил къта на младежите от БЧК- Ямбол.
Заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, секретарят Андон Кръстев, народният представител Кирчо Карагьозов, кметът на село Безмер Росен Русев и началник – щабът на Авиобаза Безмер Пеьо Дончев връчиха на всички отбори и представителни групи грамоти, а на завоювалите първи места в игрите – почетни плакети.
Празникът продължи с богата програма, в която се включиха младежки тунджански самодейни танцови колективи. След дългите хора, фестивалът продължи с младежка дискотека, вкусни ястия, приdsc_0182готвени на барбекюта. Младите хора тръгнаха към своите родни места с надеждата за нови вълнуващи срещи и нови приятелства.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com