29.03.2023

Кметът Христов: Ще направим всичко необходимо църквата в Стефан Караджово да бъде съхранена!

– Г-н Христов, отправихте призив за събиране на средства за ремонта на църквата „Успение Богородично” в Стефан Караджово. Какво е нейното състояние и какво накара общинското ръководство да поеме инициативата в свои ръце?

25-4-2

– Църквата в Стефан Караджово е с богата история. Тя е на над 250 години и може би една от най – старите църкви  в Югоизточна България. Към днешна дата, обаче трябва да се извършат спешни ремонтни дейности, за да не разруши през зимата. За целта опитахме да намерим средства  чрез Държавен Фонд „Земеделие”, но получихме  отказ, тъй като на проекта бяха присъдени на само пет точки. За това по моя инициатива беше сформиран екип от заместник – кмета на община Болярово, кмета на село Стефан Караджово, църковното настоятелство, подкрепата на сливенския митрополит Иоаникии, който да започне работа по възстановяването и съхраняването на църквата.

В ход са вече строителни дейности, тъй като имаме постъпили средства. С тях сме решили тази година да се направи основен ремонт на покрива на храма. В момента дори се работи и покривът ще бъде изцяло подменен, с участието най-вече на общината, със средства на дарители и с помощта на Сливенската епархия. Надявам се в рамките на месец ремонтът на покрива да е приключил, а от следващата година, отново с помощта на дарители,  ще продължи цялостното й възстановяване.

– Разкажете ни, с какво е известна църквата и защо е толкова ценна не само за община Болярово, Ямболска област, но и за цяла България?

– Това е много стара църква. Намира се в село Стефан Караджово, а както е известно от там е и легендарният наш борец за свободата  – Стефан Караджа…наричан така, защото караджа на турски значи сърна. Това е човек, борил се е за България, за  Освобождението  на нашата родина.  Именно в тази църква е бил кръстен й Стефан Караджа. В тази връзка църквата има богато историческо минало, свързано с ранното християнството и за това решихме, че  не можем да позволим да се разруши. Категоричен съм, че с общи усилия, ще направим всичко необходимо  църквата в Стефан Караджово да бъде съхранена!

25-4-1

Ето и призива на кмета на община Болярово:

ДО ВСИЧКИ, КОИТО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ

 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 Обръщаме се към Вас с дълбока молба за помощ и съдействие. На територията на община Болярово се намира село Стефан Караджово, което носи името на роденият в него  Стефан Тодоров Димов, наречен Стефан Караджа. Той е национален герой, революционер и войвода, загинал за свободата на България. В село Стефан Караджово се намира и един от най-старите църковни храмове на територията на област Ямбол – църквата „Успение Богородично“, изградена през 1763 г. В тази църква е запазен и котела, в който е кръстен Стефан Караджа.

В момента състоянието на църковния храм изисква извършването на спешни ремонтни дейности, за да не се разруши през зимните месеци.

Като представители на местната власт съдействахме за подготвяне на проектно предложение, което беше подадено за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. С дълбока обида разбрахме, че проектът има 5 точки от 100 възможни като значимост. Затова решихме да инициираме дарителска кампания, с подкрепата на Негово Високопреосвещенство Слевенския Митрополит Йоаникий за набиране на средства за ремонт и спасяване на сградата на църквата „Успение Богородично“ в село Стефан Караджово.

Убедени сме, че всеки разбира отговорността да живеем днес с такава дълга и наситена с героизъм история и да не успяваме да спасим съграденото преди векове. Надяваме се, ще се съгласите с нас, че не може и не трябва да го допуснем.

 Всеки един религиозен храм трябва да бъде съхраняван и опазван, но Църква, изградена през 1763 година носи в себе си посланието на векове църковен живот и гласовете на много миряни в подкрепа на днешните ни дела.

Водени от дълбоката убеденост, че църковният храм „ Успение Богородично“, който има над 250 години история, трябва да бъде спасен започваме кампания за набиране на средства само и единствено за ремонт и реконструкция на църковният храм „ Успение Богородично“ в село Стефан Караджово, като община Болярово ще участва с материали и труд при възстановителните дейности.

Молбата ни е по Ваша преценка да подкрепите дарителската кампания с финансови средства.

Банковата сметка, разкрита специално за тази цел е:

 Банка ДСК ЕАД

Клиент : „ Храм „Успение Богородично“, Стефан Караджово

Сметка: 02/0000000023884841

IBAN : BG93STSA93000023884841

BIC : STSABGSF

 Като изразявам своята увереност  във Вашата подкрепа оставам

 С уважение,

 ХРИСТО ХРИСТОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО

 

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com