02.02.2023

Иван Чолаков е новият президент на НБЛ

57-годишният депутат на ГЕРБ поема щафетата от Константин Папазов, който бе начело на лигата през последната година. През 2014/2015 тези функции бяха изпълнявани от шефа на Рилски спортист – инж. Петър Георгиев. Година по-рано бе решено, че ръководителите в НБЛ ще излъчват по един президент за определен период от време на ротационен принцип. Решение, което се взе след оставката на Иван Ценов покрай скандалния финален плейоф между Лукойл и Левски.

Иван Чолаков отдава цялата си треньорска кариера на Ямбол, който извежда до шампионската титла в мъжкия ни елит през 2002 г. Под неговото ръководство ямболии имат на сметката си още сребро през 2001 г. и три бронзови медала от първенството (2003, 2011 и 2012 г.). В турнира за Купата на България четата на Иван Чолаков финишира на трето място през 2000, 2001 и 2002 г.

Треньор №1 на Ямбол за всички времена реши да се отдаде на политическа кариера през 2013 г., като остави професията на младите специалисти. Това обаче не му пречи да следи изкъсо случващото се в Ямбол и в родния баскетбол през последните три години.
Новият председател на Националната баскетболна лига този сезон се казва Иван Чолаков. Депутатът от ГЕРБ бе избран с пълно единодушие да наследи на поста Константин Папазов, който дърпаше конците в организацията през последните 12 месеца.

Тити пък дойде след мандата на президента на носителя на Купата на България Рилски спортист – инж. Петър Георгиев. Според правилата на НБЛ, мястото трябва да се овакантява всяка есен, на ротационен принцип.

Иван Чолаков е на 57 години. Треньор №1 на Ямбол на всички времена. Човекът, извел местния тим до първата и засега единствена титла на България при мъжете през 2002 г. С него начело, ямболии имат сребро и три бронза в лигата у нас.

Чолаков е на 20, когато прохожда в треньорската професия. Прави го под давлението на патриарха на варненския баскетбол Симеон Варчев, който по онова време е наставник на Ямбол. Варчев откровено казва на младока, че няма талант за голяма кариера на състезател, но е от малкото, които разбират и „четат“ играта.

До 30-ата си годишнина Чолаков работи с подрастващи, а от 1989 г. поема мъжете на Тунджа като от Б група ги вкарва в А. В продължение на 15 години Чолаков е неизменен помощник-треньор на мъжкия национален отбор и старши-треньор на младежките и юношеските формации на България. Считан е за откривателя на Димитър Ангелов, който налага в мъжкия състав на Ямбол още преди да е навършил пълнолетие.

Животът му е можело да се развие и по друг начин, но съдбата си знае работата.

„Баща ми беше военен и държеше да поема по неговия път. Завърших математическата гимназия в Ямбол и бях приет във военното училище във Велико Търново. Аз обаче имах други планове. Общо 35 години съм дал на баскетбола само в Ямбол. Това е случай, който няма аналог не само в България“, признава Чолаков.

При учредяването на ГЕРБ в Ямбол той е поканен и вече втори мандат е общински съветник.

„Когато обявих, че слагам край на кариерата си като треньор, ме поканиха и за кандидат-депутат.

Според Чолаков, правителството на ГЕРБ първо е осъзнало, че спорт без спортна база е невъзможно да съществува.

„Базите, които започнаха да се изграждат, залите, стадионите, ремонтите, това е основата, за да имаме спорт. Не е възможно да развиваш спорт, без да имаш база – зали, стадиони, кортове“, твърди специалистът.

Кога му е било най-трудно в баскетбола?

„Да бъда треньор на собствения си син. Беше тежко и за него, и за мен“, разкрива Иван Чолаков, който не е от хората, които често се оплакват, но пък би бил щастлив, ако му оставаше повече време за хобито му – бридж с приятели, макар и веднъж месечно

www.bball.bg

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com