26.03.2023

Ловците трябва да следят за болни диви прасета

Възникналите огнища на различни заразни и екзотични заболявания по домашните и дивите животни в Северна Турция наложиха строги мерки, както за фермерите от Ямболска област, така и за ловците, предупреждават от Агенцията по безопасност на храните.
Едно от опасните заболявания, заради които е спрян износа ни на живи животни за Евросъюза през последните две години, е класическата чума по свинете, припомни д-р Стоян Колев. Заради огнище на чума преди две години в региона беше поставена ваксина на животните, а износът за ЕС беше спрян до края на 2017 година. От направените през миналата година проби, всички са отрицателни. За да бъде разрешен износът на живи животни е необходимо да не се допуска разпространение на класическа чума, разясни Колев.
При първите излети от откриването на лова за дива свиня са направени 60 проби от отсреляни животни в ямболско, но освен пробите, ловците трябва да бъдат внимателни и за различни признаци на заболявания. „Да следят за поведението на животните. Такива, които са болни с неадекватно поведение, или убити, смачкани от транспортни средства. Незабавно трябва да се информира официалния лекар, за да се вземат проби, подчерта Колев.
В момента в Северна Турция има констатирани огнища на заболяванията нодурален дерматит, шап, класическа чума и син език. За да не бъде допуснато разпространеното им в страната, в крайграничния регион е строго забранено свободното придвижване на животни и се извършват клинични прегледи на всеки 10 дни.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com