25.03.2023

Нова наредба за таксите и цените в Ямбол, иска кметът

ОБАЧЕ:
Трудно, невъзможно е за обикновения гражданин да разбере какво предлага администрацията като нови услуги и нови цени, във внесения за обсъждане проект за нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цените на услугите на територията на Община Ямбол, скрито публикуван, уж в петък, 14.10.2016 г
http://www.yambol.bg/общински-съвет/документи/проекти-на-нормативни-документи
В предложения „анализ“, липсват числата, липсват калкулациите, няма описание на цените, които се намаляват, на тези, които се увеличават, и защо? Няма описание на новите услуги, но иначе е посочено, че има такива и че разходите на администрацията са се увеличили. Но кои?
Нека си направи труда администрацията да представи информацията цивилизовано и с подобаваща подробност, така, както са ги учили да го правят на обученията, плащани от нас. ЗАЩОТО, САМО ЕДИН ПРИМЕР:
Факт е, че Община Ямбол от юли 2015 г, вече 15 месеца, е събирала такси за промяна предназначението на земеделски земи от общинския поземлен фонд, въз основа на грешен текст в наредбата.
На сесията през м. юли 2015 г., посочих грешката в предложението за формиране на цената, цитирайки министерска заповед. Заострих вниманието, че администрацията трябва да прави разлика между понятията „категория на населеното място“ и „категория на земеделската земя“ и да коригира предложението си. Тогава мнозинството на кмета в Общински съвет, напук, не прие предложението ми да отложим приемането на точката, за да се съобрази с нормативните документи.
Призовах областния управител да върне решението като незаконно – нищо, и там глас в пустиня. Не им пука нито на кмета, нито на общинските му съветници, нито на областния управител, че това е незаконно решение.
http://www.yambol.bg/общински-съвет/документи/решения-и-протоколи/файл/47%202015_ХLVІІ_17.07.15.htm
Сега, 15 месеца по- късно, става ясно, че все пак някой е прочел посочената заповед на министъра, и законният текст, вече е предложение на самия кмет.
Това е само един факт! Местните управляващите не чуват, не се замислят, не приемат други мнения, не признават грешките си, защото имат самочувствието за непогрешимост и безнаказаност. Потърпевши са гражданите, ощетени от ината на избраниците си!
Обсъждайте, съграждани! Давайте предложения! Нищо, че публикацията е скрита и трябва да знаеш, че има такъв раздел, за да го намериш! Нищо, че срокът от 14 дни е кратък! Обсъждайте, въпреки всички усилия на администрацията да ни откаже!

инж. Мариета Сивкова
Общински съветник

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com