29.03.2023

Илияна Йотова: Сигурността и тежката битка с бедността са наши приоритети

№ 13 в интегралната бюлетина

dscn4298Сигурността и тежката битка с бедността в България са ключовите думи в кандидатпрезидентската ни кампания. Ние носим надеждата и очакванията на хората за промяна. Това заяви в Ямбол Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. На 24 октомври тя посети последователно Болярово, Елхово, Стралджа и Ямбол, разговаря с хората пред препълнени зали. Срещна се и с кмета на община Тунджа. Придружаваха я депутатите Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, областното и общинско ръководство на БСП.
„С ген. Румен Радев ще бъдем различни от онова, което виждахте през последните 5 години, защото през това време ние президент нямахме. Това е провал не само на личността на Плевнелиев, това е провал на ПП ГЕРБ в президентството“, категорична бе Йотова. Тя заяви, че заедно с ген. Радев ще търсят друг тип политика – не просто на национален консенсус, а на национално единодействие.
Съвсем резонно, Илияна Йотова говори подробно по мигрантския проблем. Лагерът за 500 бежанци от затворен тип, който предстои да се появи в елховското село Бояново, тя оприличи с нагряването на развалена тенджера под налягане – в един момент неминуемо ще избухне. Не това е решението на проблема според кандидата за вицепрезидент, защото 90 процента от мигрантите са тук по икономически причини, не са бежанци. Те нямат никакво право да останат у нас, тъй като са нарушители на границата. Трябва да бъдат съдени по бързото производство и връщани обратно, а не заселвани тук, категорична бе Йотова. Истинските бежанци са само гражданите на Сирия и Еритрея, където се водят военни действия. Максимално укрепване на границите; разбиване на каналджийските и трафикантски мрежи е това, зад което застават ген. Радев и Йотова.
dscn4272Европа направи голяма грешка с политиката на „отворена врата“, категорична бе евродепутатката и прогнозата й е, че Шенгенска Европа ще се изолира. „За мен е необяснимо защо българското правителство е толкова пасивно пред Европа, съгласява се с всичко, което предлага Европейската комисия“, заяви Илияна Йотова.
Ние сме за коренна промяна на отношенията ни с Русия, категорична бе гостенката. „Имаме желание за нови съвместни икономически проекти. Абсолютно сме убедени, че в днешния свят на войни и конфликти, на тероризъм, без руската държава не можем да се справим.“
На срещата си с ямболци тя коментира невероятната обида в изказване на турския президент Ердоган към България – че Кърджали, Скопие, Одрин и провинциите в Сирия според него са едно и също нещо. „И няма нито глас, нито стон реакция от българското правителство. Как е възможна такава зависимост, какъв е залогът за това?“, попита Илияна Йотова. Министър-председателят Борисов е единственият политик в Европа, обявил се за отпадане на визите за турски граждани. Ген. Радев и Йотова са за друга, за европейската политика по този въпрос – докато не получим гаранции за сигурността на документите, които се издават и хората, на които се предоставят, това да не се случва. Коментирано бе и поругаването на паметника на Каймакчалан: „Не можем да допуснем съседна Македония да поругава войнишките паметници – това е нашата история и чест.“
Що се отнася до другия приоритет на двойката Радев – Йотова – борбата с бедността, тя сподели, че ако преди години нищетата бе запазена марка за Северозапада, през последните години тази болест разяжда и други части на страната, особено пограничните. В Европа сме с най-много работещи бедни и следствие от това е тежката демографската криза – топим се и изчезваме. Президентската институция трябва да намери нужния диалог и национално единение между всички институции, за да се изработят решения за преодоляване на тези проблеми.
dscn4281Илияна Йотова характеризира Румен Радев като човек на честта, силен характер, добре образован и подготвен – затова той ще се справи със сложните проблеми, които стоят пред президентската институция.
Хората питаха кандидатът за вицепрезидент дали е за нова конституция. Тя отговори категорично „не“ – в основния ни закон трябва да се промени само онова, което пречи в развитието на България. Имаше въпроси за състоянието на армията и чуждите военни бази.
И тъй като посещението на г-жа Йотова по щастлива случайност съвпадна с рождения й ден, освен многобройните букети, в края на срещата тя получи и подарък – картина от Общинския съвет на БСП-Ямбол.
Купуването и продаването на гласове е престъпление.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com