30.03.2023

Благотворителен бал на Добрите феи

Уважаеми Дами и Господа,

С настоящото писмо Ви каня да присъствате на благотворителния бал на Хуманитарна Фондация ДОБРИТЕ ФЕИ! Обръщам се към Вас и за съдействие и подкрепа на двата нови социални проекта на фондацията, като отразите събитието във Вашата медия.

На 1-ви Ноември (деня на будителите), от 19:00 часа в Комплекс „ЕКАТЕРИНА“, с. Веселиново, община ТУНДЖА,  фондацията, съвместно с община ТУНДЖА, организира благотворителен бал в подкрепа на двата нови социални проекта –„ ЕКО ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ДЕЦА И СЕМЕЙСТВА В РИСК“ (деца лишени от родителски грижи, деца в неравностойно положение, деца и майки претърпели насилие, деца с поведенчески проблеми…) и „И АЗ ИМАМ ДОМ“ (малък приют за безстопанствени животни).

На бала ще присъстват около 200 човека, представители на местната власт, на бизнеса, земеделски производители, физически лица, национални и местни медии.

Гост изпълнители в програмата са ТРИО „ТЕНОРИТЕ“, танцови двойки от Школа по спортни танци „ТАНДЕМ“ и дисководещ. Гостите ще бъдат почерпани с разнообразно меню и подбрани питиета.

По време на бала ще се проведе конкурс „ЩЕДРО СЪРЦЕ, като победителите ще получат награда СПА уикенд за двама в престижните ГРАНД ХОТЕЛ ПОМОРИЕ и РОЯЛ СПА ХОТЕЛ ВЕЛИНГРАД. Ще се разиграе и томбола с атрактивни печалби. На приемните дечица от община ТУНДЖА и Ямбол ще бъдат раздадени специални награди. Социалните работници от АСП към община ТУНДЖА също ще бъдат изненадани с награди. Голяма награда ще има и за журналист, отразяващ най-много социални проекти.

На бала ще бъдат презентирани под формата на кратки филмчета досегашната благотворителна дейност на фондацията, новите два проекта предмет на благотворителния бал и личната история на Миглена Дерменджиева (Меги Дерм), председател на УС на Фондация ДОБРИТЕ ФЕИ.

Кратко описание на двата социални проекта, предмет на благотворителния бал:

  1. „Еко център за подкрепа на деца и семейства в риск“ е социален проект на Хуманитарна Фондация ДОБРИТЕ ФЕИ.

Еко центъра представлява къща с двор и селскостопанска дворна площ в село Могила, община ТУНДЖА. В къщата ще бъдат временно настанявани деца лишени от родителски грижи, деца в неравностойно положение, деца с поведенчески проблеми и деца претърпели насилие на възраст от 5 до 18 години. Капацитетът на къщата е за 9 деца наведнъж, а очакванията за подпомогнати деца на година са повече от 100.

В Еко центъра  децата ще живеят в близка до семейната среда и в пряка връзка с природата и животните в нея. Проектът предвижда създаване на еко зона в двора на имота и провеждане на дейности, свързани с опознаване и опазване на околната среда в родния край и защита на животните.

В Еко центъра ще има зеленчукова и овощна градини, също и насаждения от билки. Всички те ще играят ролята на „опитно поле“ в запознаването и обучаването на децата във фермерския живот.

В Еко центъра децата ще участват активно и в грижата за животните. Ще събират яйца от полуците в кокошарника, ще доят мляко от козичката, ще поливат градините, ще откъсват плодове.

Също така децата ще участват и в приготвянето на храната, която сами са произвели.

Децата ще бъдат обучавани и в езда.

Всяка Събота ще имат организиран пикник с барбекю и уроци по спортен риболов на язовир „Кайнака“, който се намира в съседство на еко центъра.

В Еко центъра ще се произвеждат биологично чисти растителни продукти и животински продукти от щастливи, отглеждани свободно животни.

В Еко центъра ще се извършват  различни семинари и курсове с образователно – възпитателна цел за повишаване знанията на децата  в областта на опазване на околната среда природосъобразно мислене, култура, поведение и чувство на лична отговорност към състоянието на природата около нас и животинския свят в нея.

Децата ще бъдат запознавани и обучавани също в областите на земеделието и скотовъдството.

Децата ще се учат да готвят и да водят пълноценен самостоятелен живот.

Децата ще бъдат запознати с българските народни традиции. Ще имат възможност да участват лично в традиционните празненства на село Могила, като Кукери, Коледари, като танцуват народни хора и др.

С децата, претърпели насилие ще работи специален екип от психолози и педагози. Специално за тях ще се провежда терапия, при която децата ще имат животинка, за която ще се грижат и от която ще получават безгранична любов, признателност и съчувствие.

За децата с поведенчески проблеми също ще се погрижи избран екип от психолози и педагози. При тях ще се прилага приспособена за случая трудотерапия, доказано ефективна.

В Еко центъра децата ще участват в детска работилница, като рисуват, изработват карнавални или кукерски костюми, мартеници, сувенири, коледни картички, коледна украса, сурвачки, хвърчила и др. от естествени материали.

Еко центъра за подкрепа на деца и семейства в риск е един истински рай, една сбъдната мечта за всяко дете в риск. Еко центъра ще дари децата със семейство, дом, принадлежност, родителска грижа, обич, съпричастност, умения, възпитание, забава и много радостни мигове, ВСИЧКО, което заслужава ВСЯКО ДЕТЕ!

  1. „И аз имам дом“ е проект в обществена полза на Хуманитарна Фондация ДОБРИТЕ ФЕИ.

Проблемът с безстопанствените кучета в цялата страна е тежък. Община ТУНДЖА не е една от най-засегнатите от проблема, но той все пак съществува. Общината има остра нужда от изграждане на приют, отговарящ на всички изисквания според европейското и българското Законодателство.

В момента съществуващият приют в с.Роза категорично НЕ отговаря на същите и е недопустимо функционирането му като такъв.  До момента Община „ТУНДЖА“ използва частен имот в землището на с. Роза за изпълнение на задълженията си да оказва ветеринарно-медицинско обслужване на безстопанствените кучета. Предвид инвестиционни намерения на собственика на имота в с. Роза, общината трябва да го освободи своевременно и да премести дейността си в друг имот.

Поради липса на друг приют,  безстопанствените кучета, обитаващи приюта  няма къде да бъдат прехвърлени. Също така  няма къде да бъдат настанени нови кучета, заловени по сигнали на гражданите.

Във връзка с изложените обстоятелства, Фондация ДОБРИТЕ ФЕИ предлага бързо и ефикасно решение на проблема. Намеренията на фондацията са да изгради частен приют на територията на община „ТУНДЖА“, отговарящ на всички изисквания и закони по българското и европейско законодателство, от който с готовност Община „ТУНДЖА“ би се възползвала. Избраният за целта е имот, находящ се в двора на бившето ТКЗС в поземлището на село Могила.

Безспорно е, че мнението на всички граждани – на  тези, които се страхуват от кучета, и на  тези, които изпитват състрадание към кучетата,  са на единодушното мнение, че мястото им не е по улиците.

Изграждането на приют за кучета и правилното му стопанисване и управление е  важна необходимост за спокойствието и безопасността на гражданите на Община Тунджа, както и за хуманно отношение към животните от морална и етична гледна точка и съгласно европейското и българското законодателство .

Ще се радваме на Вашето присъствие и подкрепа!

 

С уважение: Миглена Дерменджиева

/Председател на УС/

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com