30.03.2023

По около двеста лева вземал всеки митничар на смяна на Лесово

Средно по около двеста лева подкупи вземал всеки един от задържаните митничари на Лесово, информираха от прокуратурата, цитирана от БТА.
Митничарите, задържани на ГКПП Лесово са вземали подкупи за такса „спокойствие“. Искали си с думите „няма ли почерпка – чорба или кафе“. Ако някой откажел да почерпи, започвала щателна митническа проверка.
Над 10 свидетели вече са разпитани, в т.ч. анонимни, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Прокуратурата е ползвала и СРС-та. Част от свидетелите са разпитани и пред съдия. Става дума за шофьори, на които са искани пари. До момента има 13 обвинени. Шестима от тях вече на свобода срещу парична гаранция. Утре спецсъдът ще решава дали да остави другите седем човека в ареста за постоянно.
Митничарите от 4-те смени са следени близо една година. За този период, освен че са подслушвали, разследващите дори заснели как митничарите искали пари. Вземали долари, евро, левове и турски лири.
В т.нар. архив всяка смяна разпределяла пари. Част от парите били на рола, а други на фишеци. Нощната смяна събирала парите и ги давала на началник смените. А той разпределял надолу по веригата.
Интересен факт е, че част от задържаните при тази акция са били засечени и при друга акция на Лесово, по-рано във времето.
Практически след първата акция преди време не е имало резултат в борбата срещу корупцията. Схемата буквално се е рестартирала, обясни Румяна Арнаудова.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com