30.03.2023

ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2016

ПОСВЕТЕНИ НА ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

За първи път тази година ДТ „Невена Коканова” ще проведе ноемврийски театрални празници посветени на Деня на христянското семейство, отбелязван на 21-ви ноември. Вълнението, с което театърът подхожда към този прекрасен празник, е безкрайно, защото на него вярващите приемат Свето причастие, което им дава сили за духовен растеж. Въведение Богородично напомня на родителите и за най-важните задължения към младите – да ги възпитават в добродетели и морални ценности. А според народните поверия, на този ден, българите от години са гадаели какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото – сухо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото –дъждовно, а реколтата богата… Но най-важното е, че семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.
И ние, тези, които обичаме и се уповаваме на театъра, искаме и силно се надяваме да възпитаме в децата усещането за святост и преклонение, когато влизат в храма на Мелпомена. За нас е много важно младите хора да бъдат въвеждани в него с вяра и надежда в доброто, което театралната магия поражда. Вярваме и че добрият театрален спектакъл също ни дава сили за духовен растеж. Затова ще търсим и предлагаме на публиката ни точно такива спектакли през празничните ноемврийски вечери. Иска ни се и да имаме плодотворна и силна на театрални изяви есен, за да гадаем по нея успешното бъдеще на цялата година. Но най-важното е да сме заедно всички и семейството да е нашата публика от малки до големи! Да се забавляваме, да страдаме, да съпреживяваме заедно, а сцената да е трапезата ни, която да оставяме „неразтребена” до следващия спектакъл, за да може всички богове, в които вярваме, да я навестяват през нощта и да я благославят!
Ето и празничната програма, която сме подготвили за първата ни есен, посветена на Деня на християнското семейство:

22.11. ВТОРНИК

„Църква за вълци“ от Петър Анастасов

Драматичен театър Ловеч

Режисьор: Цвятко Стоилов

В ролите: Слава Георгиева, Силвия Чобанова, Богомила Николова, Нина Суванджиева, Златина Никифорова, Явор Костов, Софроний Рацов, Ленко Гурков, Петър Стойчев и Цвятко Стоилов.

Пиесата “Цъpквa зa вълци” e нaпиcaнa oт Пeтъp Анacтacoв пpeз 1996-97 гoдина нa минaлия вeк и paзкaзвa иcтopиятa нa cъвpeмeннитe Гepaци – eднa фaмилия, paздиpaнa oт имyщecтвeнo-мopaлни пpoтивopeчия. Цeнтpaлeн oбpaз e тoзи нa мaйкaтa и нeйния гpях.

Творбата е пopтpeт нa eднo миниoбщecтвo, нa eдин бългapcки poд, кoйтo пpeдcтaвя cъcтoяниятa нa взaимooтнoшeниятa в цялoтo бългapcкo oбщecтвo.

I ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2016  

22.11. СРЯДА

„Особености на руската любов „

Романтична комедия по пиесата на Александър Галин „Сирена и Виктория”

ДТ „Стефан Киров“, Сливен

Постановка – Васил Василев
В ролите: Мария Сапунджиева, Мариана Миланова, Георги Кадурин

Обява във вестник: „Млад козирог, изпълнява всякакви женски фантазии…”

Вълшебен миг на съдбата събрала по погрешка на едно място и в едно и също време обаятелната и артистична бизнес дама Сирена /Мария Сапунджиева/ – търсеща развлечения и авантюри, интелигентната й приятелка Виктория /Мариана Миланова/ – самотна и изоставена от съпруга си и „подаръка за жените” – Константин /Георги Кадурин/.

Водка, херес, мадейра … и не само….Спектакъл наситен с искрящ хумор, смешни недоразумения и остроумен диалог.

I ЕСЕННИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ 2016

24.11. ЧЕТВЪРТЪК

„Валят пари“ от Себастиен Тиери

Драматичен театър „Сава Огнянов“, Русе

постановка: Владимир Петков

В ролите: Христо Гърбов /гост/,Петя Венелинова, Ралица Константинова, Косьо Станев

Една вечер, Брюно (анестезиолог) и Лоранс (педагог) намират банкнота от сто евро на масата в хола. На следващия ден още няколко. Пачки банкноти започват да се появяват всеки ден в апартамента им, сипят се като из ведро незнайно как и от къде! Отначало заинтригувани, а след това паникьосани от тези пари падащи от небето, те бързо се оказват изправени пред своите различия в отношенията им към парите, както и пред своите дълбоко скрити желания. Но когато се появява и един параноичен и въоръжен съсед, който твърди, че е бил ограбен, Брюно и Лоранс изпадат в лудост. Започват поредици от комедийни ситуации, стигащи до пълен абсурд. Пиесата за онази функция на парите, която има силата да побърка и най-закоравелият им противник и да извади на показ неподозирани реакции и действия.

10.11. (четвъртък)

 „ЖЕНИТБА“ от Гогол

Драматичен театър Плевен

Режисьор: Николай Урумов

В ролите: Николай УРУМОВ, Дориана ГЪЛЪБОВА, Мариета КАЛЪПОВА, Цветелина КИРИЛОВА, Сергей КОНСТАНТИНОВ, Генадий НИКОЛОВ, Мариян СТЕФАНОВ, Петьо КРЪСТЕВ, Анелия СТОЙНОВА, Киро КРАЧУНОВ

Историята за жениха Иван Кузмич, който иска да вземе Агафя Тихоновна за жена, а тя от своя страна се колебае между неколцина други кандидати, е вечна класика. Тази смешна история, (а тя наистина е толкова смешна, както само гениалният Гогол може да я разкаже), искрено ще ви забавлява със заплетените перипетии около една толкова трудна работа, каквато е женитбата: сватовницата шета и събира кандидати, докарва ги до шестима… бъдещата булка се срамува и се колебае кого да избере… кандидатите си съперничат. Важна роля в цялата суетня е отредена на енергичния и хитър Кочкарьов, нещастно женен човек, който много иска да задоми приятеля си.
Между Подкалъосин и Агафя нещата като че ли се нареждат, обаче… Омаломощаващият и пречистващ смях продължава до края и зрителят лесно може да пропусне най-важното: всъщност „Женитба “ на Гогол е една сериозна пиеса, която разказва за неосъществените мечти на хората.
16.11. (сряда)

„ОПЕЧАЛЕНА ФАМИЛИЯ“ от Бранислав Нушич

Драматичен театър „Невена Коканова“, Ямбол

Режисьор: Юрий Дачев

В ролите: Проф. Атанас Атанасов(гост), Мария Панайотова(дебют), Капка Валентинова, Даниела Райчевска, Цветелина Кънева, Георги Ружичка, Димитър Димитров, Вълчо Янев

Блестяща и вечна комедия от най-добрия познавач на типично балкански те ни нрави, изразени чрез ярки характери, обединени в преследването на чуждо наследство. В този алчен стремеж, всички задръжки падат доста бързо и лицемерието, фалшивия морал, злобата и страха от другия завихрят действието на спектакъла до гротескни размери. Смях над това, което често пъти не виждате, защото…. става зад гърба ни!

29.11. (вторник)

„ЛЮБОВ В ЛУДНИЦАТА“ от Емил Бонев

Постановка: Емил Марков

Участват: Албена Павлова и Ненчо Илчев

Някой изненадващо нахлува в живота ти. Заявява, че е безумно влюбен в теб от години. Сваля на масата карти с бъдеще, за което винаги си мечтал.

Как ще отиграеш това раздаване?

Партия покер, която доказва, че влюбването никой не знае кога, защо и как се случва.

Двама първокласни играчи. Кой какво ще заложи? Кой какво ще спечели?

Напрегната игра с много комедийни обрати и неочакван финал.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com