28.01.2023

Продължаващото поскъпване на долара натисна петролните цени

През петъчната търговия петролните цени се понижават с около 1,5%, тъй като продължаващото поскъпване на щатския долар засенчва подновените в последно време надежди, че в края на месеца (на 30-и ноември) ОПЕК ще постигне окончателно споразумение за намаляване на добивите.

Доларът бележи солиден ръст на валутните пазари за девети пореден ден на търговия след изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Инвеститори и анализатори продължават да залагат на „зелените пари“, разчитайки, че политиката на новата американска администрация в подкрепа на икономическия растеж ще доведе до солидно нарастване на инфлацията, принуждавайки Федералния резерв да предприеме по-агресивна капания за вдигане на лихвените ставки.

Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути нараства към нов 13-годишен връх от 101,37 пункта (най-високо ниво от април 2013-а година), след като в четвъртък президентът на Фед – Джанет Йелън даде доста ясен сигнал, че федералната фондова лихва ще бъде повишена на последното за годината заседание през декември.

Трябва да се има предвид, че петролът се търгува в долари и всяко едно повишение на щатската валута оскъпява „черното злато“ за купувачите, използващи други валути, което води до понижение на петролните цени.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижават с 1,56% към 44,70 долара за барел, докато фючърсите на петрол сорт брент с доставка през януари догодина намаляват с 1,33% към 45,87 долара за барел.

Въпреки този спад, петролните цени са все още с около 6 на сто над техните тримесечни дъна, достигнати миналия петък, тъй като инвеститорите продължават да се надяват, че ОПЕК ще успеят да се договорят за намаляване на производството на петрол. Снощи енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалиф заяви, че е оптимист, че членовете на картела ще успеят да оформят окончателно споразумение, което да включва конкретни лимити за петролното производство за отделните представителки на организацията.

През септември 14-те членове на картела, който контролира над една трета от световните петролни пазари, постигнаха неофициална договорка за намаляване на тяхното производство до диапазон между 33 милиона и 32,5 милиона барела на ден, но само месец по-късно (през октомври) ОПЕК отчете рекорден общ добив от 33,83 млн. барела на ден.

Вниманието на участниците на петролните пазари ще бъде насочено към днешен форум на страните, изнасящи природен газ, който се провежда в Доха (Катар), като ще се следи за изказвания на членовете на ОПЕК, участващи на срещата.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com