02.02.2023

Пловдивчани измислиха чаша за кафе, която се яде

Идва краят на милионите пластмасови и картонени чаши за еднократна употреба, а с него и по-добри дни за планетата. Иновацията тръгва от Пловдив, където първи ще пием от новите ядливи чашки. Революционната Cupffee е 100% биоразградима „вафлена” чашка за еспресо. Тя е дело на двама млади бизнесмени от града и може да се превърне в откритието на века. Чашката не е просто новост, а продукт, който освен че замества едновременно и чашката и бисквитката, пази природата. Създателите  Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели. Събрало ги училището още в първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове.
„Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Младен. С помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и машини за индустриално производство на иновативната чашка. Тя е направена изцяло от натурални зърнени продукти. Защитена е в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ”, разказва Мирослав, който подхвърлил идеята още през 2002 г.
Двамата представили своята иновация преди дни, като поканили собственици на заведения и дистрибутори на кафе от Пловдив. Интересът към чашката им обаче надминал всички техни очаквания.
Сега им звънят от цяла Европа, имат вече първи кандидатури за работа и стаж, както и предложения за инвестиционна подкрепа. „Ние просто искахме да намерим в Пловдив един добър пазар за производството, което дори не е стартирало. Планираме го за пролетта на 2017-а , но заявките вече валят. Така още преди да сме започнали реалната работа, трябва да градим линия за много по-мащабен пазар”, сменят приоритетите Джалъзов и Запрянов.
По официални данни в света се изпиват около 2,5 милиарда кафета за ден, почти 1/3 са в чаши за еднократна употреба, а това са стотици тонове неразградими отпадъци и хиляди изсечени дървета.
Cupffee е алтернативната чаша за топли и студени напитки. Тя не влияе върху вкуса на кафето за разлика от американския си вариант, където течността се задържа едва десетина минути в шоколадова заливка. Пловдивската чашка запазва характерната си хрупкавост и вкус при престой на напитката в нея за около 40 минути./Вестник Марица
Линк към сайта на производителя:
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com