30.03.2023

М. Сивкова: Усещане за  несправедливост и ненормалност 2

За „червения картон“, който ямболии  дадоха на управлението на държавата, на президентските избори, сериозен принос имат кмета и подопечните му.  Да си знаят и не забравят, като си правят анализите !

Усещането за липса на справедливост, свързано с  управлението  на града ни, не е от днес. За него трябва да говорим, а не да се приема като нещо, на което сме обречени. Достатъчно е да видим фактите.

Запълването на държавната и общинска администрация и общинските фирми в Ямбол с „верни“ на управлението хора, разби надеждите за шанс на способните, компетентни, но различно  мислещи специалисти.

Раздаване на обекти на „наши“ хора и замитане „под килима“ на обжалвания на процедури, отказа бизнеса да мисли за прозрачност и публичност на решенията и създаде усещане за задкулисие и предрешеност.

Оневиняването на  кмета по водопроводното дело,  като  че ли създаде усещане за оправдаване на източването  на  2 млн. лв. от общинския бюджет.

За наложената   Синя зона без анализ и обяснения, която продължават да разширяват,  събират пари неясно за какво.

Незачитайки  закона, кмета сключи  договори през 2015 г. за над 2.5 млн. лв. в повече от допустимото , в нарушение на правилата – и няма санкции.

Изграденият   център ни струва  5 млн. лева , но плочките му са със  „задоволително“ качество.

На построеното   ново регионално депо   текат мръсни води, които извозват в Сливен срещу 100 000 лв и ни обясняват колко сме на сметка и  че е нормално.

Изградената  нова канализация в Каргона мирише навсякъде и функционира без  Пречиствателната станция, но това не смущава Министерството но околната среда и водите.

Опитаха се неуспешно да  въведат  незаконна наредба , нарушаваща интересите на гражданите, която щеше да бъде приета, ако не бяха масови проверки на Прокуратурата в цялата страна. Тя все още стои публикувана на сайта на общината сякаш за да ни напомня, че Тези могат да си правят каквото искат и когато поискат!

Срещу т.н.  „видими резултати“ стоят множество извършени разходи, които при прецизна проверка ще се окажат ненужен харч.  Бюджетните средства могат да се изхарчат по различни начини и компетентните и загрижените управленци ги разходват целесъобразно, а в Ямбол – често ги пръскат за оправяне на грешни решения.

Не е нормално и редно почти ежемесечно да се  актуализира  бюджета на общината, защото  показва липса на последователност в действията и лошо планиране.

Блокирането на различно мислещите в общински съвет и вземането, напук на нормалното мислене, на грешни решения, но посочени от кмета, превърна местния общински съвет в посредствен и лишен от смисъл орган.

Всичко това е в резултат от нагло, безочливо, крадливо и лъжливо поведение на група управляващи в общината, със самочувствие на недосегаеми. Тези, същите, дори отказват да обсъждат в общински съвет  внесената декларация от група общински съветници, против центрове за бежанци в Ямбол, въпреки протестната вълна  в страната и Ямбол.

Това са само част от фактите, които създават усещане за нещо не вред, ненормално и някак случайно явило се, но достатъчно продължило за да вгорчи живота ни.

Да знаят, „горе“, за местният принос, пък и някой „ долу“, ако все още не са наясно!

 

Инж. Мариета Сивкова

Общински съветник в Общински съвет Ямбол

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com