29.03.2023

Монолитната циркониева коронка осигурява оптимална биосъвместимост и здравина

Зъботехническа лаборатория Fines Dent изработват нечупливи монолитни циркониеви коронки по системата си „Оптимум“ 

Денталният цирконий съчетава здравината на метала и естетиката на керамиката. Монолитната циркониева коронка е нечуплива. При нея няма отлепване на парченца, както при металокерамиката.

 

Доколко пациентите в Ямбол са готови да заменят коронките от металокерамика с монолитни циркониеви корони, за да имат наистина по-висок клас реставрация в устата си?

На пазара зъбните коронки основно се изработват от  металокерамика. Но като че ли е дошло време пациентите в Ямбол да получат по-голям избор на детални реставрации. Вече повече от година зъботехническа лаборатория Fines Dent предоставя една наистина превъзходна алтернатива на металокерамиката на пациентите и стоматолозите в Бургас и по цялото Южно Черноморие, а именно монолитни циркониеви коронки по системата „Оптимум.

 

Металокерамиката е наистина здрава, но основният й проблем е нейната биосъвместимост. Ако дъвкателнта повърхност на коронката не е облечена с керамика, то чистият метал износва емайла на насрещния зъб. Това улеснява развитието на кариес в него и налага нова инвестиция в лечение и вероятна нова коронка на новия зъб. Обличането с керамика повишава значително цената на металокерамичната коронка.

 

Друг недостатък на металокерамиката е напукването или отчупването на парченца керамика, покриваща отчасти или изцяло металния скелет. Керамичното покритие може да бъде поправено. Но пациентът ще трябва отново да плати за ремонта от собствения си джоб.

 

За разлика от металокерамичните коронки, монолитните циркониеви коронки не се напукват и не се отчупват. Това е огромно предимство, защото няма да се налага плащане на повторна реставрация. Оказва се, че в цяла Югоизточна България единствено зъботехническа лаборатория Fines Dent издава сертификат за качество на изделието (коронка или мост) изработени по тяхната цялостна дентална система „Оптимум“.

 

Друг сериозен недостатък на металокерамиката е сивата линия, която се оформя между коронката и венеца. Порцеланът не покрива изцяло металният скелет, което е причината за тази тъмна линия. Тя разваля цялостната естетична визия на усмивката. Много от пациентите смятат, че след като зъбът е навътре в устата това не е проблем.

 

Коронките от монолитен блок цирконий плътно покриват зъба, което не оставя никаква сива линия. Така най-важните зъби с които дъвчем храната – кътниците, са здраво облечени и в сравнително голяма степен естетични. За изцяло естетична визия монолитната циркониева коронка е препоръчително да се облече с керамика. Разликата тук в сравнение с металокерамиката е, че свързването между материали от един и същ клас  (керамика), е много по-здраво, отколкото между керамика и метал.

 

Благодарение на внедрената CAD/CAM технология, която позволява абсолютно точно изработване на коронки и изкуствени зъби, базовата цена на монолитната циркониева коронка вече е абсолютно достъпна. Това дава възможност на пациента да получи коронка, която не дразни и не предизвиква алергични реакции. Абсолютно здрава (колкото металната) в диапазона 1 – 1,2 мм дебелина на стената.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com