26.03.2023

В подготовка за Общинския коледарски празник в Стралджа

Само дни преди Общинския коледарски празник в Стралджа мъже и момчета усилено репетират коледарски песни и богословки. Идеята е до 23 декември, когато кудите ще се представят пред журито, коледарите да са готови с поне три коледарски песни, благословия и фрагменти от обичая „Коледуване“. Част от подготовката е осигуряването на народния костюм, който включва ямурлук, антерия, бяла риза, пояс, потури, навуща, калпак- задължително с варакладосани китки или украса от пуканки. Задължително е присъствието на гегата на която се нанизват подарените от домакините краваи и торбата, в която пък се събират другите подаръци. Спазвайки традицията всяка група си има свой станеник, който се радва на най-голямо уважение. Негова е отговорността да показва майсторско изпълнение на коледарските песни, а след това да им бъде водач. Именно станеникът е този, който навремето съчинявал благословката. Явно в Стралджа е имало много красноречиви и талантливи водачи на куди, които са сътворили една от най-богатите и интересни благословки в района. Никой никога не се е отегчавал от нейното изпълнение, напротив всички слушат и истински се забавляват защото освен цялата си красота с пожелания, богословката дава много точна хумористична информация за жителите на околните села.

Историята твърди, че в миналото в Стралджа са коледували по 40-50 куди, които знаели по около… 80 песни! Много мелодични, с красиви и богати текстове. Разпределението е по 2-ма-3-ма да пеят , още толкова да отпяват, да има хора за носене на краваите и бъкличар. Отново традицията повелява, че събраните средства от обхода на домовете трябва да бъдат вложени за благотворителност – чешма да построят, болни или бедни да подпомогнат.
В общината , която е организатор на поредния празник, вече пристигат заявките за тазгодишния празник. Всяка година в надпреварата се включват групи от цялата община както и съседи от общините Ямбол, Сливен, Тунджа, Котел и др. Надпяват се мъжете, дават пример на деца и ученици, които приемат традицията, за да я пренесат през времето напред. За всяка възрастова група / до 14 и над 14г./са предвидени награди за първо, второ и трето място както и поощрителни за най-добра коледарска група, най-добра обредна група, за станеник, за кравай и др.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com