05.12.2022

За 5 дни 32 000 си поискаха още 100 лв. към заплатата

Само за пет дни над 32 000 българи са свалили картичката „Искам още 100 лв. към заплатата ми“ от страницата на кампанията във Фейсбук и страницата на КНСБ.

Това сочат предварителни данни от кампанията „Искам още 100 лв.“ на КНСБ, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

В края на миналата седмица от бизнеса неглижираха кампанията на синдиката и обявиха, че тя няма да има особен успех.

КНСБ започна официално кампанията си „Искам още 100 лв“ на 7 декември. Инициативата е част от дългосрочна кампания на синдиката за повишаване на доходите, която ще тече през цялата 2017 година.

От днес е достъпен и сайтът www.iskamoshte100lv.com. На него хората могат да се запознаят с аргументацията защо КНСБ иска 100 лв., какви са икономическите и обществените условия, които налагат повишението на доходите на работещите през следващите години.

От КНСБ изчислиха, че брутната добавена стойност на един зает у нас е 45 процента от средната за Евросъюза, а компенсацията за наемен труд е 40 на сто. Тоест тези 5-6 процента отварят една доста сериозна дупка и показват, че към 2015 г. минимум 888 евро годишно е допълнителната възможност за доплащане на един зает, казват от синдиката.

Това означава, че разпределено по месеци, това прави около 145 лв. на месец за един нает. Дори ако се приспаднат осигуровките за работодателя, стават около 123 лв.

Трудовият пазар се свива и е все по-трудно да се намерят дори неквалифицирани кадри. Бавят се инвестиции, предприятия свиват своята дейност, тъй като не могат да намерят служители, смятат от КНСБ.

Според Конфедерацията всеки работник и служител има правото през следващата година да получи допълнително поне 100 лв. върху заплатата си.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com