25.03.2023

Цацаров за втори път иска имунитета на ДПС-депутата Илия Илиев

Този път делото е за купуване на гласове

Депутатът от ДПС Илия Илиев най-вероятно ще бъде обвинен и за купуване на гласове, след като вече е обвинен за присвояване на над 3 млн. лв от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Това става ясно от искането на главния прокурор до Народното събрание, с което се настоява за свалянето на имунитета на Илиев.

Доказателствата по второто дело срещу Илиев са събрани в хода на разследване на районната прокуратурата в Ямбол за купуване на гласове за парламентарния вот през 2014 г. Тогава Илия Илиев водеше листата на ДПС в Ямбол. Според прокуратурата Илиев и Иван Тодоров, който също бе в листата на ДПС, заедно са уговаряли купуване на гласове от ромския квартал в града.

Илия Илиев е раздавал суми от 30 до 50 лева, за да се осигурят гласове в негова полза, твърди прокуратурата. Разследването е установило, че в края на септември 2014 г. той дал на един от свидетелите по делото 2000 лева, за да бъдат склонени хора да гласуват за него. По делото има показания, че Илиев се срещнал и с други осем души, на които обещал по 20 лева, ако гласуват за него.

След като гласували на изборите, Илиев им дал общо 100 лева, вместо обещаните общо 160 лв, твърдят от прокуратурата. В предизборния щаб на ДПС в били изготвяни и списъци с личните данни на лица от ромската махала, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Другото дело срещу Илиев

 През март тази година главният прокурор поиска имунитета на депутата от ДПС за присвоени над 3 млн. лева от НКЖИ в периода от 2007 до 2009 година.

Въпросното дело стана публично достояние в края на 2011 г., когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че фамилията на бившия общински съветник от ГЕРБ в София и лидер на ромската организация ДРОМ Илия Илиев е участвала в мащабна схема за източване на НКЖИ.

Повече от 4 години по-късно прокуратурата потвърждава тази информация.

Според държавното обвинение НКЖИ е било източвано чрез фиктивни договори за ремонти, сключвани с фирмите „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД, които реално са били контролирани от Илиев. Те са получили поръчки за 4 ремонта, които всъщност са били изпълнени от НКЖИ.

Илия Илиев тогава сам се отказа от имунитета си. Той нашумя със знаменитото изказване от парламентарната трибуна : “Ако съм виновен, ще си изтърпя наказанието… Ако трябва ще полежа. Няма нищо лошо в това. Ще прочета някоя друга книга. Обичам да чета“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com