24.10.2018

В Ямбол отново се прави най-първата мускатова ракия

Пускат на пазара семейната рецепта, бутилирана за първи път преди 30 години от избата в Ямбол

По повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници, най-старата изба в югоизточна България, за която е известно, че е наследник на лозя, рецепти и традиции, съхранявани в региона с векове, реши да възроди от архива си рецептата на първата мускатова ракия в България.

През 1986 година Вила Ямбол, тогава Винпром Ямбол, бутилира оригиналната мускатова ракия под марката Стралджанска, която и до ден днешен е известна с факта, че е била първата и единствена по рода си през тези години. В оригинал тази ракия има няколко много специфични особености, с които се е отличавала от всички други ракии. Първо са лозята от сорт мускат, които са само от региона, а ракиеният дестилат отлежава в стралджански дъб от поречието на река Камчия до 6 месеца, за да придобие характерните си вкусове и аромати. Бутилката също се отличава от познатата ни, като освен че е 0,7 литра, тя е ретроспекция към първоначалната бутилка от преди 30 години.
По-интересното обаче е, че рецептата е семейна, предава се с векове в този регион от поколение на поколение. Най-ранните сведения за нея датират от 1610 г. в исторически документи и легенди за многовековната история на югоизточна България, където и днес има останки от Страдалджа, известно древнотракийско и средновековно селище, кръстопът между Южна, Северна България и Черноморието. Там се говори за рецепта на местна алкохолна напитка, предавана през вековете от уста на уста, само сред жителите на местността.
Тя е била възродена през IXX век, когато младите потомственици на първите родове в Стралджа започват наново нейното производството, приготвяйки я от лични първокласни мускатови масиви и използвайки само дъб от поречието на река Камчия. За вкусовете й допринасят мускатовите лозя, които са основен поминък на едни от най-старите заселници в местността. Именно затова Вила Ямбол днес нарича тази ракия „семейна“, защото тя е направена по оригиналната рецепта на стралджанските наследници, като се спазва до край всеки един детайл – от лозята в местността, до дъбовите бурета.

www.blitz.bg