02.02.2023

Протест срещу бежански център до Лесово (снимки и видео)

Протестен митинг срещу изграждането на бежански центрове на територия на Ямболска област се проведе в елховското село Лесово. В началото на месеца вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обяви, че в близост до селото ще бъде разкрит временен бежански център от затворен тип.
На площада в Лесово дойдоха жители на цялата Ямболска област. Притесненията на хората са, че престъпността в региона ще скочи, че макар и от затворен тип, мигрантите ще излизат от лагера и ще смущават възрастните хора в селото.
На протеста беше и кметът на общината Петър Киров, който заяви, че подкрепя хората от селото. Междувременно, на 15 декември Общинският съвет в Елхово прие Декларация срещу изграждането на бежански центрове и настаняването на мигранти на територията на общината.
В Елхово има център от затворен тип от 2013 година. Мнението на Петър Киров за него. . „Аз няма как да кажа на бялото- черно, в Елхово има такъв център и ние не сме видели мигрант, който да ходи свободно по улицата. Това е истината. Те са под непрекъснат контрол.“
Организатор на протеста е Граждански инициативен комитет, който започна и подписка за местен референдум. Според неговите представители българските власти преди да вземат важни решения трябва да се допитват до населението. до момента са събрани близо 7 000 подписа, необходими са още около 5 000.
„Опасенията ни са за сигурността на хората, какви са тези хора, които идват, дали ще са добронамерени към нас, това е безумие, което, мисля, че никой не може да търпи“, заяви Ирина Колева, представител на Граждански инициативен комитет.

 

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com