09.12.2022

  Подписки за нова организация на движението

 

Две подписки за нова, различна организация на движението стартираха през последните седмици в Ямбол. Едната е за изграждане на кръгово движение на път 1-7 на разклона за селата Калчево и Козарево, където на 3 декември при катастрофа по непредпазливост загина 13- годишно момче. При инцидента влекач „Ивеко“ с турска регистрация, управляван от 31-годишен мъж, движещ се по главния път в посока към село Могила удря лек автомобил „Опел-Корса“, управляван от 40-годишна жена, движещ се в посока от Ямбол към село Калчево.

Кметът на село Козарево Теодора Тачева и близки на загиналото момче стартираха подписка с искане на рисковото кръстовище да бъде направено кръгово движение. До момента са събрани над 5000 подписи, съобщи Тачева.

Междувременно на спешно заседание, непосредствено след инцидента, на Областната комисия по безопасност на движението беше коментирано, че това са добре регулирани кръстовища с всички необходими знаци за републикански път, но въпреки това ще предприемат допълнителни мерки за контрол на скоростта в пътния участък на Калчево, освен с автоматизирана система и последващо спиране за проверка. Друга конкретна мярка е поставянето на пътен знак на път І-7 на български и английски език за опасно кръстовище. До момента това не е факт, тъй като изключително ниските температури не позволяват работните дейности, обясни областният управител на Ямбол Димитър Иванов. Що се отнася до създаването на кръгово движение, Иванов подчерта, че подобно начинание не е от компетенцията на областен управител и допълни, че пътната отсечка там в момента е в гаранционен срок и е невъзможно да бъдат правени промени, тъй като пътят е изграждан с европейски средства.

Кметът на Козарево Теодора Тачева заяви, че това е неприемливо решение за жителите на селата, които са вблизост до опасното кръстовище и ще информират за искането си ресорни министерства и народни представители, които да намерят решение и кръговото там да бъде създадено.. „Нито временната маркировка, нито тези  огромни знаци, на които пише „Опасно кръстовище“, ще помогнат! Не искам там да има повече катастрофи с фатален с край!“, заяви Тачева.

Другата подписка се отнася до ямболската ул. „Каранова“. Тя е  за нова организация на движението на улицата и поставяне на вертикална и хоризонтална маркировка, съобразена със статута на улицата, на живеещите на нея и пешеходците. Инициирана е от  Иван Алексиев, чийто офис е в сградата на бившата „Проектантска организация“. По думите му, той ежедневно се сблъсква с груби нарушения, както на паркирането, така и на движението по ул. „Каранова“. Неговите мотиви за започването на подписката са следните: Дискриминационното отношение на Община Ямбол, РПУ- Ямбол и СПООР при осъществяването на контрол на посочената улица, другият мотив е нарушението при поставянето на знак Е20 на входа на пешеходната зона.
Според Алексиев , имайки се предвид статута на улицата, а именно – пешеходна зона, в района не бива да се допуска оформянето на стоянка за таксита, независимо от техния брой. „Живеещите и работещите в близост са подложени на ежедневен тормоз и унижение, както от страна на таксиметровите шофьори, така и от други участници в движението, неправилно паркиращи и преминаващи, а така и от страна на контролиращите органи“, категоричен е той. След дългогодишна кореспонденция с общинските власти и РПУ, Алексиев е на мнение, че единственото спасение е гражданите сами да се заемат с решаването на проблема.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com