30.03.2023

Депутатите решиха да има дневна и 3-месечна винетки

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат дневна и 3-месечна винетки за всички превозни средства.
„За“ гласуваха 132 народни представители, петима бяха против, а един депутат се въздържа, с което предложението на народния представител Петър Славов бе прието, съобщиха БТА и „Фокус“.

Целта е да се облекчат шофьорите, които ползват винетен стикер само за няколко месеца, както и хората в малките населени места, които използват автомобилите си сезонно.

Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер (в това число и на годишния) от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 януари, както е в момента.

Цените на винетните стикери за 2017 г. остават непроменени. Годишната винетка за лек автомобил струва 97 лева, месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв.

Депутатите приеха и предложението на народните представители Александър Ненков и Станислав Иванов за въвеждането на вид такса за движение по пътищата – компенсаторна такса, която ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътища без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа.

„За“ гласуваха 135 народни представители, а четирима се въздържаха.

Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова поясни, че компенсаторната такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си.

„Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса“, поясни тя.

По думите й по този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите. Павлова заяви, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com