29.03.2023

Четирима мъже с обвинения за разпространение на над 40 кг хероин за над 2 милиона лв.

Окръжна прокуратура –Ямбол задържа за 72 часа и внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под страда“ спрямо четирима мъже, които са обвинени за държане с цел разпространение на над 40 кг. хероин в гр.Ямбол и в с.Радовец, общ.Тополовград.

Мъжете са задържани от полицейски служители  на 21.12.1016г. в гр. Ямбол, при опит на продажба на част от високорисковото наркотично вещество.

        Подробности за провелото се разследване дадоха днес (23.12.2016г.) Апелативният прокурор на  гр.Бургас – г-н Любомир Петров, Заместник-апелативният прокурор на гр.Бургас – г-жа Йовита Григорова, Окръжният прокурор на гр.Ямбол – г-н Дойчин Дойчев, Главният секретар на МВР Главен Комисар Георги Костов , Директорът на ГД „БОП“ Главен комисар Ивайло Спиридонов и Директорът на ОД на МВР-Ямбол – г-н Генчо Иванов, които се срещнаха с медии.

Общо 22 претърсвания и изземвания са извършени само за 36 часа, съобщи Апелативният прокурор на Бургас – Любомир Петров. Той добави, че един от обвиняемите е от гр.Ямбол, а другите трима са от с.Радовец. Те са обвинени в извършване на престъпление по чл.354а ал.2 вр. с ал.1, вр.чл.26, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК.  За това престъпление в предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5г. до 15г. и „глоба“ в размер на от 20 000 лв. до 100 000лв. Апелативният прокурор добави, че по-късно днес в Окръжен съд-Ямбол ще бъде проведено заседанието по внесеното от Прокуратура искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемите. От думите му стана ясно, че хероинът е за 2 милиона лева по цени, определени  с Постановление на МС, а трима от четиримата обвиняеми вече са осъждани.  В заключение г-н Любомир Петров оцени високо съвместната работа на Прокуратура и МВР, която за пореден път е довела до постигнатия отличен резултат.

Главен комисар Георги Косто също отличи отличното сътрудничество между институциите. Той съобщи, че по разкриване на престъплението се е работило от два месеца, като в последния етап на реализацията са се включили полицейски служители от Областните дирекции в Ямбол, Сливен и Хасково. Главен комисар Костов добави, че мъжете са задържани при опит за продажбата на 5 кг. хероин  пред магазин на известна немска търговска верига. При последяващите действия, разследващите са открили и останалата част от хероина в къща, намираща се в с. Радовец. Костов каза още, че 60 процента е чистотата на задържаното наркотично вещество, а цената му на улицата би била в пъти по-висока от  тази на държавата.

Главен комисар Спиридонов обърна внимание на факта, че задържаното количество хероин е предназначено за вътрешния пазар, което го прави едно от най-големите изобщо задържани  такива в страната.  Спиридонов поясни, че е имало и по-големи количества задържани в резултат от контрабанда, но този хероин е един от рекордните като количество, открити в жилище.

Припомняме, че само преди дни отново на територия на обл. Ямбол бяха задържани двама мъже, обвинени в контрабандно пренасяне на 8кг. хероин, а през лятото на ГПП „Лесово“ бе задържан ирански шофьор на камион пренасящ  около 400кг. хероин.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com