25.03.2023

Вдигнаха с близо промил такса смет в Ямбол

По- висока такса смет ще плащат жителите на Ямбол през следващата година. За фирмите повишението също е с близо един промил.
За 2017 г. за жилищните имоти промилите да са 3.20, а за нежилищните ~ 5.23, гласуваха общинските съветници на последната си сесия. Досегашните промили бяха съответно и 2,46 и 4, 04. Против повишението бяха само 7-те съветници от БСП. Кметът на Ямбол Георги Славов мотивира искането за увеличението: „Такса смет не е вдигана от 2012 година, за тези години всички разходи са се повишили в реалния живот и то не малко. За миналата година план сметката ни за битовите отпадъци е била 4 млн. и 600 000, за следващата предлагам на Общинския съвет да бъде 5 млн. 100 000, т.е. с 500 000 завишение, което мисля, че през тези години, в които се е задържала старата план сметка е нормално. Има завишение на минималната работна заплата, има завишение и на почти всички разходи, като основното е от новосключените договори през миналата и по- миналата година. Над 250 000 имаме завишение за предварителното третиране на отпадъците. Другият договор е за почистване на обществените територии, където 90 на сто от дейностите се извършват ръчно, а знаем, че минималната работна заплата се вдигна, както и другата година ще се вдигне“, аргументира исканото увеличение кметът Славов.
Преди сесията, десетина граждани протестираха срещу увеличението на таксата и откритото преди година регионално депо. „С увеличението на такса смет кметът иска да бръкне в джобовете ни, нека спрем безобразието!“
„Събираме боклуците на цяла България, достатъчно средства има, за да се обработват тия боклуци и въпреки всичко ямболлии ще плащат наново“. „Старите хора са казали, змията хапе най- много, когато си отива!“ това заявиха протестиращите пред община Ямбол.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com