28.01.2023

139 години от Освобождението си отбеляза Ямбол

139 години от Освобождението си отбеляза Ямбол. Пред събралото се множество кметът на Ямбол Георги Славов се обърна с думите: ” 17 януари е светла и непреходна дата за града ни, заредена  със заслужена гордост  и патриотизъм. Днешният ден е не само символ на свободата, дошла след близо пет века. Той обединява всички примери за саможертва за род и родина, които ямболлии са оставили трайна диря в историята ни”, каза кметът.

Честването започна със символично представяне на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол при Освобождението на града от 1878 г. Представители на Клуб „Традиция“ от Нова Загора пресъздадоха атмосферата на събитията от преди 139 години, облечени в казашки униформи. Възстановчици от Музея на бойната слава и ямболския клуб „Традиция“      посрещнаха освободителите с хляб и сол.

„Този момент е изключително вълнуващ   за изстрадалото българско население в почти опустошения  по време на войната град. За това и днес смет тук, за да отдадем почит и признание към паметта и делото на българските опълченци към руските войници и офицери, дали живото за свободата на България”, каза още градоначалникът. Традиционно, честването беше отбелязано пред паметната плоча до НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, на мястото, където са били посрещнати руските войни. По повод годишнината на Освобождението на Ямбол днес ще бъде ден на отворени врати в Музея на бойната слава, където всеки желаещ може да види специално изработената презентация, посветена на паметния за града ден.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com