07.12.2022

Христо Христов: Изпратихме успешна година, продължаваме да надграждаме и през тази

– Г-н Христов, каква беше 2016 година за община Болярово?

– 2016 година беше rзключително успешна за Община Болярово, защото работата на цялата общинска администрация, кметове и кметски наместници, беше насочена  към изпълнение на ангажименти, поети преди мандата. Аз смятам, че като първа, стартова година успяхме да свършим много и важни неща. Годината беше сложна в политическо и  икономическо  отношение не само за страната, но и за света, в това число и община Болярово. Удовлетворен съм, че в крайна сметка, приключваме първата година успешно, защото нямаме неразплатени сметки и с преходен остатък, макар и малък. С всички контрагенти сме работили много добре. Успоредно с това, което имахме като ангажимент по изпълнение на общинския бюджет успяхме да реализираме  част от проектите, които бяха одобрени и изпълнявани от община Болярово. Това са проектът за санирането на трите жилищни блока на стойност около 3 500 000 лева, а останалите десет блока чакат оценка и класация. В социалната сфера политиката на общината продължи да е насочена към социално слабите и уязвими групи с проекта „Независим живот”, който продължава и през тази година, а чрез проекта „Топъл обяд”, над 250 човека продължават да получават топла храна. В образованието работихме успешно и бяха одобрени два проекта. Единият от тях включва обучение на децата в СОУ „Д-р Петър Берон” и в ОУ в Стефан Караджово, а вторият е насочен към децата от детските градини. Целта на проекта е допълнително да се обучават, защото голяма част от децата са от ромски произход и с тях трябва да се работи допълнително. Изключително добре приключихме осигуряване отоплението на хората, защото на 100% от отоплението на хората се осигурява от общината.

-А, какво Ви предстои през тази година?

-Това, което предстои през 2017 година, е година, в която ще очакваме реализация на проектите предложения, които сме подали във Фонд „Земеделие”. Това са проектите за водоснабдяване в Стефан Караджово, за асфалтиране на улици в град Болярово, доизграждане на читалището и др. Надявам се да има развитие. Ще продължим да работим през 2017 година и по програмата за трансгранично развитие. Имаме одобрен един проект с община Кофчаз. Надявам се през тази година да се работи малко по-успешно по някои ангажименти, които имаме в по-малките населени места, тъй като има нужда от подмяна на водопроводни мрежи, от ремонт на сгради.

– Като крайгранична община сте сред засегнатите от мигрантските проблеми. Какво е Вашето отношение по въпроса?

 –  По отношение на мигрантския процес в Общинския съвет, беше приета декларация против изграждането на център,  независимо дали ще е от затворен или отворен тип, защото след инцидентите в Харманли политиката на правителството в оставка беше, че едва ли не част от тези хора ще бъдат насочени към пограничните райони, какъвто сме и ние. Имахме известни притеснения. Ситуацията е трудна и сложна, виждаме какво става в Турция. Нещата са неспокойни и трябва да направим всичко възможно такъв тип хора да не бъдат допуснати на територията на община Болярово.

– Събирането на средства за укрепването на църквата в Стефан Караджово е една кампания, която заинтересува много хора. До къде стигнаха нещата, успяхте ли да съберете достатъчно средства?

 – Това е кампания, която поехме като инициатива, лично ръководството на община Болярово. През 2016 година осигурихме малко средства, с които извършихме ремонт на покрива. Към момента кампанията върви успешно. Изпратихме Коледни картички, с които молим хора, които имат възможност да помогнат. Продължаваме и тази година, така че църквата да бъде изцяло възстановена. Църквата има своята ценна историческа съдба, освен, че е най- старата  църква в областта, в нея е кръстен Стефан Караджа. Ще направим всичко възможно да бъде ремонтирана.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com