28.01.2023

Атрактивен празник в духа на българските традиции

Трифон Зарезан в община Болярово


На 14 февруари българската православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон, наречен от народа Зарезан (защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята). Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и поръсва с пепел, които пази от Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите.
И през тази година в община Болярово празникът бе почетен в духа на българските традиции не само в общинския център, но и в част от останалите населени места на територията на общината ни.

Особено атрактивен, интересен и запомнящ се бе празникът на виното и Свети Трифон в Болярово. Отново бе спазена традицията със „зарязването” на лозята в лозовия масив на „Витис агро” в землището на Болярово. За обичая, грижите за лозята и производството на хубавото вино разказа Жельо Желев (експерт в общинската администрация и агроном по образование). За него празникът беше двоен – в този ден се роди неговото второ внуче.

Много бяха събралите се мъжи на лозята в този ден – не само от общинската адмнистрация, но и от всички структури и институции на територията на Болярово – „ В и К”, ГПУ, ЛРС, ПУ и др. За цар на виното бе коронован Никола Ненов (дългогодишен началник на пожарния участък и виден общественик).

Празнуващите имаха жива музика и на връщане от лозовия масив, минаха през целия град, спирайки се на центъра, където се изви кръшно хоро. След това се събраха, за да проведат конкурса за вина. Комисия от експерти определи и най-добрите производители на вино през тази година. Скъпи гости, уважили празника с присъствието си, бяха приятели от Лалапаша, с корени от нашите крайгранични села.

С много песни, танци, настроение и хубаво вино бе почетен празника. Комисията в състав: Жельо Желев (председател) и членове: Ончо Ончев, Стамо Стамов, Илия Николов и Вангел Вангелов определиха победителите сред представените 18 вида вина. Наградите за победителите бяха осигурени от НЧ „Възраждан – 1912 г.” – град Болярово. Организацията на празника бе на читалището, съвместно с община Болярово.

Първа награда при светлите вина бе за Антон Танев (лесничей в общината), втора за Атанас Дженков (председател на Общински съвет – Болярово), а третата награда получи Михал Михалев. При тъмните вина първата награда бе за Атанас Василев, втората отиде при Иван Панков, а третото място бе за общинския кмет Христо Христов. Поощрителни награди получиха Димитър Драгоманов, Димитър Димитров и Петър Станчев.

Не пропуснаха традиционното отбелазване на празника и част от другите населени места, като Голямо Крушево, Малко Шарково и др. Особено интересен и атрактивен празник имаха и потребителите на Дома за стари хора в село Воден.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com