26.03.2023

Няма да се изгражда бежански център в ямболско, засега

До момента не е посочен терен за изграждане на кризесен бежански център на територията на Ямболска област, съобщи областният управител Георги Чалъков. В края на миналата година по сметката на областна администрация бяха приведени 1 млн. и 100 000 лева за създаването на такъв лагер.
Средствата са от осигурените от ЕС 160 млн. лева за справяне с бежанския натиск и са предоставени на администрацията след сключване на споразумение за партньорство между Областна администрация и МВР в ямболско да се направи временен кризисен център. Споразумението е сключено на 16.12.2016 година, а средствата са преведени на 29 декември. Според споразумението парите са за подготовка на терени за изграждане на временни кризисни центрове, текущи разходи по поддръжката и издръжката. Заложено е в тези центрове да има място за 1000 души, като те не престояват там не повече от 4 месеца.
Срокът за усвояването на средствата е краят на септември. Според Чалъков по време на служебното правителство няма да бъдат предприети действия за стартиране на процедурите по изграждането на центъра. Той уточни, че действието на такива центрове може да стане при особено засилен бежански натиск. По негово мнение най-вероятно конкретно място за такъв център в област Ямбол едва ли ще се намери. „В това споразумение са определени ангажиментите на Областна администрация, но терен не е определен“, подчерта още Чалъков.
Що се отнася до бившето поделение в Бояново, което беше първоначално определено за изграждането на такъв лагер, Чалъков заяви, че силният граждански натиск и негативните реакции са довели до преосмисляне на решението. Няма и нищо конкретно за заставата край Лесово, допълни Чалъков

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com