02.02.2023

Кукерландия 2017 – три изложби в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол!

Фотоизложба „Видения“ –   Александър Иванов
Представянето на албума на Александър Иванов „България от птичи поглед ІІ“ е едно от фотографските изкушения, което предлага 18-ото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2017. Авторът участва в програмата на фестивала с изложбата „Видения“. Един от водещите фотографи в страната и носител на престижни международни отличия, Александър Иванов е и дългогодишен член на журито на фотоконкурса „Кукерландия“.
Експозицията му разкрива уникални кадри, снимани от няколко хиляди метра височина, които провокират друга гледна точка към иначе познати ни места из цяла България. Откриването на изложбата на Александър Иванов, с представяне на фотоалбума „България от птичи поглед ІІ“ и мултимедията към него е на 24 февруари (петък), от 17.30 часа, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, само час преди официалното откриване на фестивала „Кукерландия“.
***
13-ти Международен фотографски конкурс „Кукерландия – 2017“
Общо 428 фотографии, представящи магията на маскарадните традиции, се конкурираха в тазгодишното издание на Международния фотографски конкурс „Кукерландия – 2017“ – част от едноименния ямболски фестивал. Селектираните най-добри 40 творби вече са представени на специализирания сайт:  www.kukerlandia.com .
Избраните фотоси се подготвят за изложбата, която ще бъде открита в един от кулминационните дни на фестивала – събота, 25 февруари, от 13.00 часа, в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол.
В експозицията са включени творби на 28 автори, сред които и фотографи от Република Турция. На откриването на изложбата ще станат ясни и тазгодишните победители в конкурса. Освен за призовите места, награди са предвидени и за отличените в няколко специални категории, сред които: награда за снимка от маскарадния фестивал в Ямбол, награда за най-млад фотограф, допуснат до участие в изложбата и много други. Фото изложбата с конкурс „Кукерландия“ е основното съпътстващо събитие на едноименния фестивал, вече за 13-та поредна година.
***
Самостоятелна изложба – Живопис – Кольо Инджов
Тази година Самостоятелната изложба – Живопис на Кольо Инджов съпътства Международната фото изложба-конкурс „Кукерландия 2017“, която ще бъде открита в  събота, 25 февруари, от 13.00 часа, в ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол.
Кольо Инджов е творец, който активно участва в художествения живот на Ямбол от средата на 80-те години на миналия век до днес. Характерни за неговото творчеството са едрите мазки, които формират визуалната структура на картините му. Организацията на цветните петна изгражда образите, линията се използва само за акцент, тя не е водеща в живописта на художника.
От няколко години Кольо Инджов по-често се обръща към темата за кукерите и пресъздаването им в художествена творба. В самата изложба кукерската тематика е разработена в две идейно-пластични насоки. От една страна фокусът е върху кукерските маски, които са представени в близък план, а от друга са фигуралните композиции – някои от тях са фронтални, а други са изградени чрез различни композиционни похвати – чрез противопоставяне, наслагване, ритмуване на маскираните. Онова, което вълнува автора, е багреното съчетание, постигащо пъстротата и шумотевицата, с които се асоциират кукерите в съзнанието на наблюдаващия. Композиционните вариации са различно решени в цветово отношение. Едни са в сложни пастелни тонови комбинации, а други – с превес на по-чистите и ярки цветове. Конкретните детайли са извлечени от типичния кукерски инвентар, но не са много. Те имат функцията да подкрепят идеята, а не са основен изразен елемент за твореца.
Независимо от избрания подход, всички творби са носители на онова настроение, което кукерските игри носят на хората, и са отражение на авторовата представа за тях.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com