09.12.2022

Представителите на местната власт споделят проблемите на област Ямбол пред бъдещите депутати на социалистите

На 28 февруари 2017 година в град Ямбол, кандидатите за народни представители на „БСП за България” за 44-тото Народно събрание се срещнаха с представители на местната власт от цялата област. На срещата бъдещите депутати поискаха да споделят проблемите на всяка една община и като цяло на областта. Водачът на листата Кристиан Вигенин разясни, че записвайки тези формулирани проблеми, ще има база за някаква стратегия, която да се направи за бъдещото развитие на област Ямбол. За да може при едно бъдещо ляво управление, в което никой от тях не се съмнява, да бъдат максимално полезни на тази област.

На срещата присъс тваха кметове и общински съветници от всички общини и представители на всяка от тях, споделиха специфичните проблеми и помолиха за помощ тези, които в най-скоро време ще представляват жителите на Ямболска област в Парламента.
Първа в дискусията се включи младата представителка от гражданската квота на община Болярово Нина Терзиева. Настоящ заместник-кмет на общината, участник в едно успешно общинско управление, тя ясно визира проблемите, с които е отлично запозната и ежедневно се опитва да търси решение, заедно с
общинския кмет, членове на екипите им, общинските съветници, членове на Обществения съвет, граждани. Тя сподели, че като част от местната власт, вече тринадесет години е близо до проблемите на хората в своята община. Нейното мнение е, че хората нямат перспектива. Не само младите, но и останалите не знаят какво ще се случи с техния живот, ако останат тук. Положението наистина е сериозно и много трудно. Единствено може да бъде овладяно със спешни мерки. За съжаление години наред централната власт постепенно се отдръпваше от малките населени места, особено от граничните райони, бяха тъжните й, но реални  изводи. Според госпожа Терзиева господин Вигенин е абсолютно прав, че Югоизточна България не е по-развита от Северозападна. Има една целенасочена инвестиционна програма, в която са включени няколко района. В анализа на общините Болярово и Елхово, които са част от тази програма, се казва,че това са едни от най-бедните райони. В критериите по проектите, с които общините кандидатстват по мерките от Програмата за развитието на селските райони, чрез критериите са облагодетелствани тези от Северозападна България. Те получават по пет точки само като част от този район. Съвсем спокойно можем да искаме и нашите общини да бъдат включени в такива критерии. Всичко би се случва ло, ако се засили влиянието на местната власт, защото тя решава много проблеми. Това е трудно, защото разпределението на средствата също не е на ниво. С много по-малко пари, местната власт решава много по-големи проблеми. Друг проблем е транспортът – отдалечеността на населените ни места и липсата на транспортни връзки, нежеланието на превозвачите да работят на наша територията, а и вероятно много още са като нас. Не на последно място при нас е проблемът с битовата престъпност. Наистина сериозен проблем е в и без това бедните села.

Другият представител – партийната кандидатура на община Болярово, дългогодишният кмет на село Воден Елена Анева, също сподели проблемите на нашата община и в частност в селата ни.

Общинският кмет Христо Христов предложи всяка община да подготви писмено своите проблеми и евентуални решения и да ги предостави на кандидатите за народни представители от Левицата. Той също визира най-важните и тревожни проблеми, сред които и този за държавната граница. Тъжният факт, че общината ни не може да кандидатства в почти никакви проекти заради изискването на брой жители. А нашите жители, също както и останалите имат отчаяна нужда от това да се почувстват като граждани на България. Заслужават да имат своите по-хубави пътища, нормални доходи, равен достъп до здравеопазване и образование и елементарни удобства.

Подобни мисли сподели и кандидатът от община „Тунджа” и доскорошен народен представител Кирчо Карагьозов. Той обясни колко е трудно да се предложи каквото и да е, след като при мнозинство от управляващата няма да се приеме. Неговите доводи са били – нима в малките села, децата нямат право да имат детски площадки и младите спортни игрища, само защото са в края на държавата? Нали родителите им са български граждани и данъкоплатци, точно като всички останали?

В края на срещата, водачът Кристиан Вигенин обобщи проблемите и увери присъстващите, че ще се помисли много задълбочено в каква посока ще се тръгне и при едно ляво управление, а и не само, ще отстояват докрай исканията на жителите, за да може Ямболска област да се развие и да има едно по-добро бъдеще.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com