26.03.2023

От полицията предупреждават: Внимание телефонни измами!

Днес в дежурната на ОДМВР – Ямбол са постъпили няколко сигнала от жители на Ямбол, станали обект на опит за телефонни измами.

Използваните към момента сценарии са: „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници“ и „ искане на пари за спешно лечение на близък /поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест/”. Двете схеми са едни от най-често прилаганите от престъпниците. Престъпниците често променят използваните сценарии и тактики за осъществяване на измами, но винаги ИСКАТ ПАРИ и то спешно. За да постигнат целта си,  измамниците ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.
Уважаеми съграждани, бъдете бдителни! Не пропускайте в разговорите с възрастните си родители и близки да им напомняте, как могат да станат жертва на измамни схеми.

        Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами са под предлог:

 • „съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”;
  • „ с искане на пари за спешно лечение на близък /поставяне на златни пирони, сложни операции, ваксини, свински, птичи грип или друга актуална болест/”;
  • „нужда от преводач – мним служител търси съдействие при работа с чужденец, с искане за превод на пари по предоставена банкова сметка”;
  • за капариране – предплащане на скъпи стоки /климатици, компютри и др./, поръчани от близък човек;
  • да се дадат пари на посредник / доставчик за получаване на колетна пратка от чужбина;
  • да се внесат пари – „ гаранция на близък, причинил пътен инцидент с убит”;
  • за отпускане на допълнителни пари за пенсия или социални помощи, чрез „мним социален служител“;
  • „предплата, чрез посредник или чрез зареждане на ваучери, като гаранция за получаване на голяма награда”.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати представени Ви за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

02.03.2017 г.

Татяна Павлова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com