02.02.2023

Самодейното изкуство – с поклон пред свободата

Бинка Величкова

 Баба Марта и вълненията свързани с нейното посрещане – на тази тема стихове и песни в изобилие са сътворени!
Но 1 март е и денят на художествената самодейност – народното изкуство, бликащо от извора, наречен самородно дарование.

А съвсем близо до тях хронологически е нашият национален празник 3 март – рожденият ден на свободата! Дата, свидна за всеки българин; еманация на подвига и саможертвата!

Със сливане на тези три повода се състоя тържественото честване – на 2 март 2017 г. в град Болярово. То започна с емоционално обагреното, прочувствено слово на общинския кмет г-н Христов пред паметника на загиналите във войните бойци от Болярово. А после – регламентираните ритуали: поднасяне на венци в знак на признателност и незабрава към героите, извоювали националната ни свобода; минута мълчание пред подвига, свеждане на глави с почит пред саможертвата на българите опълченци и руските богатири, за да засияе България – отново мощна и волна! А множеството венци бяха от името на институции, сдружения, неправителствени организации, съюзи, политически партии и коалиции, от признателното гражданство…

С богатство от поетически славословия, песни, театрални изяви, кръшни народни танци се отличаваше последвалият преглед на художествената самодейност – в салона на уютното и просторно читалище „Възраждане – 1912 г.“
След вълнуващото лирическо встъпление на водещата – обаятелната, стилна София Минева, започна художествено-музикалната програма, подготвена с плам и вдъхновение от самодейните състави на община Болярово, както и от детски групи и ученически колективи. Откриването принадлежеше на чудесната група рецитатори от училището в Болярово с техния вълнуващ, тематично подбран рецитал: България и нейната съдба през вековете; чудесата от героизъм, проявени от доблестните защитници на отечеството. Ръководител – Милена Манолова.

Патриотично прозвучаха и хоровите изпълнения на ученици от същото училище, ръководени от Нели Христова, както и чудените възрожденски, изпълнени от мъжка певческа група към училището, ръководена също от нея.
Учениците от село Стефан Караджово също доказаха, че са отлични декламатори – със своя рецитал, тематично визиращ Освобождението. Ръководител: Красимира Николова – деен и способен педагог с безброй качества.

И с китка от народни танци зарадваха публиката учениците от това училище, ръководени от очарователната Дора Карагьозова – директор
на училището.

Много аплодисменти предизвикаха изпълненията на най-малките участници – от детска градина „Здравец“ – гр. Болярово. Бяха мажоретки, после пяха и рецитираха за Баба Марта, а след като потропнаха хорце, представиха и пиеска за актуалната героиня (Баба Марта) и нейната изгубена кошничка с мартенички. Бяха толкова мили и трогателно артистични!

Като добри актьори се представиха и учениците от артателието, ръководено от Пролетка Петрова. Тяхната хумористична пиеска развесели истински публиката, а и прозвуча актуално!

Трудно бих могла да класирам някак изпълненията на самодейните певчески състави  – те всички пяха чудесно, затрогващо! Зарадваха с обновен репертоар своите почитатели и получиха заслужени аплодисменти участничките при читалищата от Болярово, Мамарчево, Воден, Стефан Караджово, Голямо Крушево. Изявиха се и дамите при Пенсионерски клуб – Болярово. Не пропуснаха тази възможност и участничките от ДПЛУИ – с. Малко Шарково, а и осемте момичета от Защитеното жилище в Болярово, техен филиал. Пяха с ентусиазъм, пламък в очите и радост в душите!

Обичайните финалисти и любимци на публиката бяха даровитите танцьорки и танцьори от детския състав „Боляровче“, ръководени от хореографа Румен Тодоров.

Кметът на общината г-н Христов изрази възхищението си от изпълненията на всички участници, връчвайки грамота, парична награда и статуетка на всяка от групите за чуденото представяне – своеобразен поклон пред величието на подвига в името на свободата.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com