18.08.2022

4 пъти поскъпва пържолата от фермата до магазина

С 230% скача цената на мръвката след излизането й от кланицата

Новини

Почти 4 пъти поскъпва свинското месо, докато стигне от фермата до магазина. Това сочат данни на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).

През миналата година средната изкупна цена на живите свине от фермерите у нас е била 2,69 лв. за килограм. След излизането си от кланицата обаче тя вече е с над една трета по-висока и достига 3,22 лв./кг, а в магазина вече скача до 7,75 лв. килото. Между кланицата и щанда в месарницата цената се увеличава почти 2,8 пъти. За 2017 година прогнозите са средните цени на дребно на свинското месо да достигнат 7,80 лв./кг.

Според анализа на САРА свинете влизат в кланиците на едни от най-ниските за ЕС цени, но на изхода те стават по-високи, отколкото в други страни преки конкуренти на България в сектора.

Изминалата 2016 година е била с едни от най-ниските цени на свинското месо у нас за последните 5-6 години, съизмерима единствено с 2010 година. Първите месеци на 2017 година се характеризират със стабилизиране на цените, се казва още в анализа.

Предвижданията за развитието в сектора месо през следващите 5 години са за спад, като средногодишните цени от кланиците ще бъдат около 3,28 кг. За 2017 година обаче прогнозата е за средна цена от 3,42 лв./кг. Световните цени на свинското в следващите няколко години се очаква да бъдат по-ниски в сравнение с периода между 2011 година-2016 година, което ще създава трудности на българските свиневъди.

Свинското месо продължава да е с най-висока консумация от червените меса в България. Основната причина е почти два пъти по-ниската му цена в сравнение с телешкото. Очакванията са през следващите 5 години тази тенденция да се запази и дори да има ръст в производството и потреблението, което да достигне до 2020 година 26-27 кг.

Новини

Засега годишно на глава от населението консумацията у нас е 23 кг, или е наполовина по-малко, отколкото в Китай или средното ниво за ЕС, което е 45 кг. Съседна Сърбия е с консумация на свинско около 42 кг на човек.

През 2015 г. в страната е произведено 68,9 хил. т свинско месо, а през 2016 година – около 74,26 хил. т, като е отчетен ръст от около една десета. За 2017 г. прогнозите са количествата да достигнат 75,22 хил. т и до 2021 г. производството да нарасне до почти 79 хил. т.

Добиваното в кланиците месо у нас е над 6 пъти повече, отколкото това във фермите, сочи още анализът на САРА. През миналата година касапите са добили 63,59 хил. т, за настоящата се очаква ръст до 64,87 хил. т, а до 2021 година прогнозите са количеството да достигне 70 хил. т.

При фермерите тенденцията е обратна. За 2016 година те са добили 10,67 хил. т, а за 2017 година се очакват – 10,34 хил. т. Прогнозите са спадът да продължи и след 5 години във фермите у нас ще се добиват по около 9 хил. т свинско месо.

Най-много внасяме от Испания и Франция

Вносът на свинско месо в България е с над една четвърт по-голям от собственото производство. Най-голям импорт правим от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша. Прогнозите на САРА са, че през следващите 5 години средният внос на свинско в страната ще е над 115 хил. тона, което е с почти 5% повече от 2015 година.

За 2016 година импортът у нас е възлизал на около 109,19 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108,13 хил. т.

Износът от България е незначителен. Малките количества, които изнасяме, са насочени към други страни от Балканския полуостров и най-вече за Гърция. През 2015 година експортът ни е достигнал 3,3 хил. т, но оттогава има спад, като през миналата година продадените зад граница количества са едва 2,88 хил. т. За 2017 година се очаква лек ръст до 2,91 хил. т, като прогнозите са в следващите 5 години този обем на износа ни да се запази.

http://www.pariteni.bg/

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com