30.03.2023

Пращат фалшиви имейли за 2-3000 лева натрупани дългове

Мейлите менте за засечени и в Ямбол. Става въпрос за вирус, не отваряйте прикачения файл, предупреждават специалисти


Киберпрестъпници разпращат през последните дни спам съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове.
Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и „краде“ лични данни и пароли на потребителя, който го отвори, предупреждават от ГДБОП, съобщи Нова телевизия.

От службата посочват, че подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:

„Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.

Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави, Димитринка Дионова“

Пред bTV зрители коментираха, че са получили такива имейли, въпреки че нямат фирми. Писмата са идентични, винаги за сума около 2-3000 лева.

Имейлите са изпратени от японски потребител, но са подписани с българско име.

IT специалисти посъветваха потребителите да не отварят прикачения файл zip.

Неотдавна беше съобщено за подобни съобщения вируси, които предупреждават от името на НАП за промени „в регламента и периодите за подаване на декларации“.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com