30.03.2023

Георги Чалъков: Спешно трябва да се изгради полеви път до граничното съоръжение

По българо- турската граница има участъци без видеонаблюдение, а достъпът до оградата е затруднен заради липсата на пътища. Това каза областният управител на Ямбол Георги Чалъков след проверка на граничното съоръжение.
Над 60 километра е ямболският участък от границата с Турция и по цялото му протежение е издигната ограда. Повече от 30 километра обаче са без полеви път до нея и охраната в този район е крайно затруднена, призна областният управител на Ямбол Георги Чалъков: „Почти е невъзможно да влезе високопроходимата техника на граничната полиция, което означава, че самото съоръжение не се пази ефективно.“
За изграждането на успоредния път са необходими над 3 800 000 лева показва количествено-стойностната сметка. Проблем остават и горските пътища, които са в много лошо състояние, каза Чалъков:
„Тези пътища също са много важни, защото ако ги няма тях, означава, че времето за реакция се удължава многократно. В момента на това съоръжение се влиза по два пътя, а са необходими 6 до 7 участъка, от които могат бързо да влязат в полевия път и да реагират. Патрули има, обикалят, но в крайна сметка е затруднено движението покрай границата и при тези условия дори и да има влизане в наша територия, то се установява в дълбочина…“
Спешно са необходими и средства за поддържане на самото съоръжение, тъй като на места то вече е корозирало. За участъците без видеонаблюдение се очаква до края на годината да бъде доставено оборудване, осигурено с европейски средства. Същевременно миграционния поток постепенно се засилва. Средно се засичат между 25 и 30 нарушители.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com