09.12.2022

Кандидатите на БСП за България се срещнаха с бизнеса в Ямбол

Кристиан Вигенин: Държа на партньорството с бизнеса, ще търсим комплексни решения за региона


Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ се срещнаха с представители на местния бизнес от Ямбол и областта. В срещата участваха регионалните председатели на работодателски организации, както и структуроопределящи за икономиката на региона фирми. Гост бе Петър Кънев, водач на червената листа в Бургас и председател на Комисята по икономическа политика и туризъм в 43-тото НС.

„Ямболска област има потенциал, който не е използван пълноценно и въпреки че не е от най-изоставащите региони в страната, има какво да се желае и направи по отношение на привличане на нови инвестиции. Проблем е, че професионалното образование не създава кадри, които да отговарят на нуждите на местните фирми.“ Това каза водачът на листата с номер 10 за Ямбол Кристиан Вигенин и допълни, че „според статистиката средната заплата в Ямбол е сред най-ниските в страната и за да се промени това, първо бизнесът трябва да има възможност да се развива, да увеличи оборота и печалбите си, трябва да има подкрепа за инвестиции в по-ефективни призводства и за намиране на нови пазари и в страната, и в чужбина.“

Водачът на червената листа в Бургас Петър Кънев припомни някои от законодателни промени в миналото Народно събрание – премахването на т.нар график на отпуските, промени при пенсионирането, с което се е отворил път на млади специалисти, особено в сфери, където има недостиг на кадри. Премахнати са също касовите апарати на вендинг автоматите и чрез няколко поправки в закона за счетоводството фирмите са почувствали административно облекчение. Кънев подчера още, че това, на което ще се акцентира в следващото управление, са микрофирмите. „Ще се търсят промени в закона, които да освободят малкия бизнес от излишната бюрокрация“, каза той и добави, че друг важен въпрос, по който ще се търси решение, е намаляването на таксите. „В държавния бюджет от събиране на такси влизат 2,4 милиарда лв, от тях 1,2 млрд са държавни такси и 1,2 млрд – общински. Особено в общините е като разграден двор и никой не може да разбере защо издаването на една бележка в една община е 2 лв., а в друга –  20, при положение, че разходите са едни и същи. Това категорично не може да продължава така и ние ще въведем правила.“, поясни Петър Кънев. По негово мнение, увеличаването на възнагражденията е задължително, ако местните фирми искат да задържат квалифицираните си работници.

В рамките на проведената дискусия бяха дадени различни идеи за промени в законодателството, които да подобрят бизнес-средата и да засилят икономическия растеж. Водачът на ямболската листа на „БСП за България“ увери участниците, че диалогът с представителите на местния бизнес ще продължи след изборите и ще се търсят комплексни решения с ангажиране на местната власт, парламента и правителството, за да се гарантира пълно използване на потенциала и догонващо развитие на региона.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com