29.03.2023

Koнтрабандна валута и над 1,5 кг накити от благородни метали задържаха митническите служители на МП Лесово

Недекларирани 13 700 щатски долара с левова равностойност 25 386 лв. и над 1,5 кг бижутерски изделия от злато и сребро задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово при извършени съвместни проверки с митнически мобилни групи на автобус с пътници и на два леки автомобила.

Недекларираната валута е открита в сирийски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Нарушителят е влизал в  България от Турция с лек  автомобил, управляван от турски гражданин. На българския митнически пункт шофьорът и неговият спътник са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Митническите служители извършват проверка на автомобила и при личен преглед на пътника откриват в джобове на дрехите му  общо 13 700 щатски долара в купюри по 100 USD.

При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция автобус, митническите служители от митнически мобилни групи откриват в ръчна чанта на пътуваща в автобуса  българска гражданка, недекларирани 399 сребърни накити-гривни, обеци, висулки и др., с общо тегло 970 грама.

Още 180 на брой недекларирани накити от бяло и жълто злато с общо тегло 543 грама са иззети при митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка „Фолксваген“, е пътувала в посока от Турция за Румъния през България. Шофьорът и пътничката в автомобила са заявили, че не пренасят нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка и личен преглед на двамата румънски граждани, митническите служители установят, че шофьорът е укрил в джобове на дрехите си  78 гривни и обеци, а на врата, скрити под  яката си, носи 10 синджира. От него са иззети общо 258 грама изделия от бял и жълт метал. Още 92 бижутерски изделия с тегло 285 грама  са открити в джобове на дрехите, около шията и по китките на жената в автомобила, която  била „накичена“ с 25 гривни и 13 синджира. Според първоначалната експертиза, иззетите изделия са от бяло и жълто злато.

Контрабандно пренасяните изделия от благородни метали и недекларираната валута са иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата. Срещу четиримата нарушители-сирийски гражданин, българска гражданка и двама румънски граждани, са съставени актове по Валутния закон.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com