02.02.2023

арх. Даниела Сивкова: Държавата ни е „счупена“ повсеместно

– Арх. Сивкова, Вие сте познат и добър професионалист във Вашата сфера, не сте партиен член, тогава защо решихте да приемете поканата на БСП за станете кандидат за народен представител?

– Да, за хората с моята професия е рядка практика да се отклоняват в такава посока от своето развитие, но аз не изневерявам на призванието си. Напротив – аз съм архитект и ще си остана архитект, дори и да бъда избрана. Магията на творческата професия е за цял живот. „БСП за България” обаче, неслучайно потърси пряка подкрепа и съдействие за програмата си за промяна от хора с различни професии, безпартийни, но с отношение и съпричастност към трудната ситуация, в която се намира обществото ни. Това е отговорна позиция- да се призове по-голяма част от потенциала на нацията, от всички професионални и обществени среди. При представянето на листата ни още в началото споделих, че ролята на тези личности е да изградят мост между двата свята -този на политиците и на другите -наблюдаващите и потърпевшите от действията ми. И по него да „протече” чуваемост между тях и да бъде основата за реални действия, за да се случи промяната. Освен това, съм от хората, които се мотивират, когато е най-трудно. И вместо да оплакваме омерзението си и безпътицата, да действаме. На президентските избори се видя, че все пак надеждата да потърсим начин за оцеляване на страната ни и да си върнем достойнството, не е угаснала и този порив е много показателен.

–   Основното мото на кампанията на „БСП за България “ е „Поискай промяната “ – за каква промяна става въпрос? Какво е нужно да се промени в България ?

– На първо място България трябва да си върне нормалността и държавността. Някъде по пътя си загубихме усещането за държава. Деформациите, които претърпяха всички сфери от обществения и политическия ни живот през последните няколко години, изкривиха реалността ни. Затова все повече си говорим, че искаме нормална държава с нормални условия за живеене и с възможности за реализация. Отчитайки демографския срив, ниските доходи и липсата на перспектива за младите, в програмата на „БСП за България” се акцентира на социалната държава и на осигуряването на механизъм за икономика в растеж с особена протекция към българското производство. Посочени са мерки за стимулиране на малките и средните предприятия,  както и стимулиране на инициативата при млади специалисти и млади предприемачи. Грижа за младите семейства и защита на майчинството, конкретни предложения за привличане на завършилите специалисти да останат и да се реализират в България. Ефективни мерки във всички сфери-образование, здравеопазване, национална сигурност и повишаване на доходите на работещите в тях. Не на последно място – преизчисляване на пенсиите и справедливо възмездяване на по-старите и ощетени пенсии, които са с по-нисък размер. Всичко и навсякъде е деформирано, затова промяната следва да е повсеместна и с прилагане на системен подход.

– Вече сме почти към края на предизборната кампания какво ви споделят хората, с които се срещате? Какви са техните искания ?

– По-важното е какво е очакването, което се чете в погледа на хората, с които се срещаме. Там се чете и болката от обедняването, от обезлюдяването на родния край, безперспективност за децата ни да останат и да се реализират в България. Искат достоен живот за себе си и за децата си и то с основание. И справедливост в обществото ни, в отношенията ни. Проф. Иво Христов, водачът на листата на „БСП за България” в Пловдив казва в едно от посланията си в тази кампания – „в качеството си на преподавател минавам през политиката, за  да свърша нещо”. В началото и аз си мислех така – ако бъда избрана, „имам да свърша едни неща”, свързани  с досегашните ми занимания в опитите ни за промяна на законите в сферата, в която работя. Срещайки се сега с повече хора, се оказа, че е по-сложно, понеже държавата ни е „счупена” повсеместно…

Колкото до изказани искания по места – става въпрос и за конкретни пътища във всички общини, свързани с важни за хората връзки до работното им място или до областния център, и за транспортни артерии, важни за бизнеса, и за знакови сгради, недовършени или изоставени от години, и за нови инициативи с реален принос за подобряване на средата.

– С какви конкретни проблеми за ямболска област се ангажирате, ако станете народен представител?

– Намираме се в ситуация, в която проблемите са навсякъде и във всичко, крещящи са и с основание, предизвикващи негодуванието на всички ни. Отделно от това, списъкът с конкретните проблеми в ямболска област е дълъг. Част от тях са познати от години и са правени усилия по тяхното решаване. При срещите си с хората в целия регион, този списък беше допълван, както вече споменах. Ако започнем да обсъждаме всеки един от тези проблеми и с конкретните ангажименти към тях, трябва да направим няколко отделни разговора. Няма как да посоча две, три или пет конкретни неща, игнорирайки останалите. Затова смятам, че отговорност на всеки народен представител е да съдейства за развитието на своя регион по всяка проблемна тема, още повече, че голяма част от тях са в приоритетите и правомощията и на местната власт. На среща с техни представители, както и с общински съветници от общините в областта дискутирахме част от тях. В началото на кампанията заявих, че като човек, чието сърце е с емоция към родния ямболски край, мечтая той да има бъдеще и да се превърне в привлекателно място за младите хора, с всички условия за тяхното развитие тук. Да не забравяме и това, че Народното събрание е законодателния орган на държавата. Моята компетентност е по законодателството в сферата на инвестиционното проектиране  и строителството.  С такава цел и през последните години, като представител на Камарата на архитектите в България участвах в професионални комисии, работни групи, както и в заседания на комисии в народното събрание. Затова, ако бъда избрана, мога да продължа да се занимавам по темата за облекчаване на разрешителните режими, която пряко засяга, както бизнеса, така и всяка стопанска, обществена или индивидуална инициатива за развитие на потенциала, който има и областта ни-икономически, инфраструктурен и културен. Ако държите да посоча и конкретни теми-имам мечта и тя е свързана с р.Тунджа, с нейното поддържане, социализиране и включване в живота на хората. Както и създаването на интерактивна карта на паметниците на културата на територията на областта, грижа за тяхното опазване и адаптацията им, с цел съхраняване на културната ни памет и превръщането им в туристическа дестинация.

– Имате ли послание към хората и към управляващите?

– Да. Първо, да се опитаме да бъдем по-добри, като човеци. Да спрем да се мразим и да следваме пристрастията си. И тогава с трезв поглед  да помислим за бъдещето ни, като нация, за да я има България. Отговорни действия са необходими, сега и веднага, защото после ще е късно и безвъзвратно.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com