30.03.2023

Над 20 кандидати се борят за 1 ямболски мандат

Кой ще спечели от преференциалния вот и ще литне ли отново 4 мандат


За четирите ямболски мандата се състезават общо 86 кандидати от 22 партии и коалиции, показва сухата статистика. И тъй като тук не важи олимпийският принцип, всеки се опитва да изпъкне по един или друг начин. Малкият брой мандати за региона правят избора не само ограничен, но и доста предвидим. От сега е ясно, че представители на ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти ще има. Остава въпросителната около четвъртия мандат. Той обаче може отново да не е за някоя от споменатите политически сили, като се има предвид какво се случи с него на предишните парламентарни избори през 2014 г. Тогава след изчисления и преливане на мандати по сложни системи, мандатът грабна ДПС и Ямбол си получи депутатът Илия Илиев, който набързо се сдоби с известност и няколко повдигнати обвинения. Има и още въпросителна около тези избори. Как преференциалният вот ще сработи и кой ще успее да се възползва от него. Особено сред големите партии именно преференциалното гласуване стана причина за раздори между кандидатите в листите. Екипната работа на кандидатите отстъпи място на индивидуалните срещи и конкретните обещания. Кой на кого е повярвал и как ще се справи в тъмната стаичка насаме с бюлетината ще стане ясно само след броени дни. Анкета сред жителите на Ямбол обаче показва, че очакванията стават все по-скромни през годините, както и предизборните кампании. Хората казват, че ще гласуват, но по- скоро по задължение, отколкото с надежда, че ще настъпят по- хубави дни за живот. А всеки трети от запитаните мисли, че това няма да са единствените избори за тази година и наесен отново ще се ходи до урните.
В неделя, когато трябва да преместим стрелките с един час напред, в ямболско ще могат да гласуват около 117 800 души.
За хронология посочваме какви са били резултатите на предишните парламентарни избори през 2014 – за ГЕРБ през 2014 г. са гласували 18 647 избиратели, за БСП – 13 834, а за Атака и Патриотичен фронт взети заедно – 8713, а поотделно – съответно 4510 и 4203.
От тогава обаче нещата доста се промениха, показват го и изборите за президент, когато БСП поведе на ГЕРБ с доста убедителните 23 287 гласа срещу– 14 231 на ГЕРБ.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com