09.12.2022

Продължава унищожението на пчелите в Ямболско

Около 30 процента от пчелните семейства в Ямболска област са унищожени през последната година, съобщиха от браншовата организация. Пчеларите в региона настояват за контрол при пръскането с пестициди.

Липсва контрол при третирането на площите, нарушена е връзката между пчеларите и земеделските производители, призна областният управител на Ямбол Георги Чалъковслед среща с представители на пчеларските сдружения, Агенцията по безопасност на храните и на общините:

Докато няма наказание и рестрикции, няма и да се спазват тези правила, които са достатъчно ясно разписани в Закона за пчеларството и в тази наредба номер 13.

През  седмицата предстои нова среща, на която задължително ще присъстват и производители, за да се търси реално решение на проблема.

В петък пчеларски сдружения обявиха, че готвят национален протест против употребата на пестициди. Агенцията по храните разреши употребата на три препарата, които са забранени в част от европейските страни и водят до унищожаване на пчелните семейства.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com