02.02.2023

Знаещи, умни, съобразителни

Бинка Величкова

 Дечицата от детска градина „Здравец“ – град Болярово са наистина такива. А и множество още определения могат да бъдат добавени към тяхната групова характеристика: игриви, талантливи, весели, задружни, емоционални, артистични, сладкодумни… Убедих се отново в това на 6 април 2017 година по време на проведената открита ситуация по български език и литература с група „Мики Маус“ от Галина Петкова – педагог с верен подход към всеки от своите възпитаници, уравновесена и толерантна, тактична, тиха и коректна. Навярно децата долавят това нейно отношение и затова й отвръщат с обич, старание, топлота, с трогателна откровеност – съвсем по детски, разбира се.

Началото на това интересно за малчуганите занятие бе лирично – стихотворение за месеците, рецитирано нежно и задушевно от госпожа Петкова. Затова и отгласът у децата бе спонтанен, естествен. Последва интересна приказка в стихове, изпълнена също от учителката. Там се говореше за годината и нейните дванадесет деца – месеците, както и характерното за всеки месец, за имената им и тяхната етимология. За да се запомнят по-добре първо им изброиха в хор имената след финала на приказката. По желание доста от децата в групата сториха после това индивидуално.

Разглеждането на пъстър стенен календар, съдържащ колективна снимка на групата, бе също интересно за децата. Те усвоиха номерата на месеците, започвайки от първия – януари. Узнаха важните празници съпътстващи съответния месец. Назоваха  името на месеца, в който е родено всяко от тях. Доста дечица знаеха дори точната си рождена дата и с гордост я назоваха.

А тъй като през април бе християнският празник Рождество Христово, известен в народния празничен календар като Великден, малките хористи изпълниха жизнерадостната песничка за великденското яйчице  динамична и толкова весела!

Накрая, като заслужена награда за доброто си представяне в урочната ситуация, всеки участник получи картичка с изображение на великденско яйце, което да оцвети според предпочитанията си, проявявайки вкус и въображение. С охота и старание, с увлечение и блеснали очи се заеха да сторят това малките художници, поглеждайки дяволито към публиката от родители и близки.

Едно полезно и приятно занятие, което ще се помни.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com