30.03.2023

Живеем в разбирателство като уважаваме и споделяме традициите си

Учениците от ОУ“Ст. Караджа“ с. Стефан Караджово живеят в разбирателство, уважават и споделят традициите си. След като в училището бяха организирани тържества за Коледа, Банго Васил и Великден, ученици, учители и родители празнуваха и международният ден на ромите – 8 април. Тържеството е част от дейностите по проект „Заедно да учим и творим“ на Общинското училищно настоятелство.

В импровизирано телевизионно студио „Ромале“ учениците от начален етап на обучение представиха интересни факти за живота и произхода на ромите, бита, традициите, обичаите, празниците им. Присъстващите научиха, че на 8 април 1971 г. в Лондон   се   провежда Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят  и  систематизират усилията  на  международното ромско  движение,    както    и    да    се  привлече  вниманието  на    световната  общественост  върху  проблемите  на  общността.  На  срещата са  приети  общи  ромски химн и знаме. Химнът е песента  „Джелем,  джелем“  на  Жарко  Йованович  от  1969  г.  Знамето изобразява  синьото  небе, зелената земя и червеното колело на постоянното  движение с 16 спици. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа. Тогава е  избрана  и  датата 8   април    за    Световен  ден  на  ромите –  ден,  в    който    да    почитаме  паметта  на загиналите и да  си  спомняме  за  жестокия геноцид, който не трябва да се повтаря никога.

Бахтало! Така се поздравяват ромите на празник. Тези думи звучаха и в „студиото“. „Репортерите“ разказваха за  ромите, допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Звучаха песни на Софи Маринова, Есма Реджепова, Рада, рецитираха стихове за роми, написани от роми.

Момичетата от ателие „Пъстро колело“ демонстрираха красотата на ромския танц.

Стилният сценарий за тържеството беше изготвен от Красимира Николова, ръководител на клуб „Детска творилница“ и предостави възможност на децата от ромски произход  да покажат богатството на ромските песни и танци и да реализират, посредством възможностите си, своите  умения и таланти.

С отбелязването на празника беше затвърдена традицията за ежегодно отпразнуване на Международния ден на ромите като символ на етническа толерантност в ОУ“Ст. Караджа“.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com