28.01.2023

Родолюбието се възпитава….

На 20 април 2017 г., от 14.00 часа,  в с. Бояджик се проведе Общинска ученическа конференция на тема „Свободата, героите, паметта!”.

Събитието е по повод 141-та годишнина от Априлското въстание и Бояджишкото клане през май 1876 г. То е част от проявите в програмата за честване на Деня на община „Тунджа” и 30-та годишнина от създаването й.

Организатори на родолюбивата проява бяха Община „Тунджа”, Кметство село Бояджик, Сдружението на директорите на училища от община „Тунджа” и Народно читалище „Джон Атанасов-1928”, с. Бояджик.

В двора на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, клубовете „Традиция“ от гр. Ямбол и от гр. Нова Загора възкресиха с възрожденски плам и енергия образи и картини от деня на избухването на Априлското въстание – 20 април 1876 г., в Копривщица.

Въстановката на картини от Априлското въстание –  подготовката, кафенето, конака, заптиетата, съдбовния изстрел, Кървавото писмо, предизвика силни емоции и усещане за истинността и достоверността на събитието.

Историята и настоящето намериха единение и това продължи по време на ученическата конференция в салона на Народно читалище „Джон Атанасов-1928“.

Елена Маджарова – кмет на село Бояджик, приветства участниците, жителите и гостите на селото от свое име и прочете поздравителен адрес от кмета на община „Тунджа“ – Георги Георгиев.

Към присъстващите се обърна и Христина Женкова, уредник в Регионален исторически музей – гр. Ямбол и научен ръководител на конференцията.

Ученици от училищата на територията на община „Тунджа” представиха презентации по въпроси, свързани с историческото събитие.

Ирина Станчева, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, благодари на участниците и връчи грамоти и награди, осигурени от община „Тунджа“.

Втората общинска конференция отново потвърди значимостта на Априлското въстание и Бояджишкия бунт през 1876 г. и доказа, че саможертвата на героите не е напразна.

В този паметен ден тя отново е осветена с родолюбивото чувство на учениците от тунджанските училища, на участниците от клубовете „Традиция“, от всички българи, които поддържат жива паметта за героите, загинали за освобождението на родината.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com