09.12.2022

„Тунджанско настроение“

В ритъма на танците и песните на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ се потопиха жителите на 10 села от община „Тунджа“, изпълнявайки своята многообразна и многолика програма.

От 9 до 21 април жители и гости на селата Бояджик, Стара река, Победа, Тенево, Овчи кладенец, Драма, Окоп, Межда, Крумово и Скалица имаха възможността да се потопят в магията на Тунджанския фолклор .

Фолклорният ансамбъл „Тунджа“ отново показа своя талант и професионализъм на тези, нагърбили се с нелеката задача да го запазят и предадат на идните поколения. Той е създаден през 1954 година и е сред най-ярките представители на българското фолклорно музикално, песенно и танцово изкуство.

Успехът на хореографските композиции се дължи както на виртуозното майсторство на изпълнителите, така и на стилния усет на хореографите към запазване автентичността на народните танци. За фолклорната достоверност на концертните изпълнения и създаване на неповторима атмосфера, много допринасят и красивите, богати на багри костюми.

Изпълненията на ансамбъла са част от празничната програма, посветена на Деня на община „Тунджа“ – 22 април и 30-та годишнина от създаването ѝ.

Тунджанският фолклор е опазил през годините непреходните традиции и богата духовност на жителите на общината. Благодарение на него успешно е съхранена тунджанската идентичност. Песните, танците, музиката и бита на жителите от община „Тунджа“ пленяват всеки, който се докосне до тях. И до днес са познати и съхранени традициите и обичаите на тунджанския народ, умело съчетани в програмата на ансамбъла.

Публиката посрещаше изпълнителите с огромна благодарност, цветя и с пожелания отново да гостуват в техните села и да ги зареждат със своята енергия, вдъхновение и емоции.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com