29.03.2023

Внимателно с баловете…

ОДМВР-Ямбол предприема мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред и безопасността на движението по време на абитуриентските тържества


Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви свързани с 24 май служителите от отдел „Охранителна полиция” в ОДМВР Ямбол предприемат превантивни и контролни мерки за осигуряване на обществения ред и безпрепятственото протичане на абитуриентски балове, съпътстващите ги тържества и с честването на 24 май. Създадена е организация за максимално и ефективно използване на полицейските сили в Районните управления в областта. Уточнени са датите и местата за провеждане на организираните мероприятия. Приоритетно ще се следи за реда в районите на училищата и местата, където организирано ще се събират повече абитуриенти с автомобили, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

При проверките в увеселителните заведения, където ще се състоят абитуриентски празненства, специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. Засилен ще бъде контрола по отношение на пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства с ефектна и увеселителна цел.

Един от основните акценти в планирате мерки е безопасното и сигурно движение по пътищата. Полицията ще следи строго за недопускане на пътни инциденти, преди, по време и след тържествата. Ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки включително и след приключване на баловете в нощните часове. Има готовност полицейски сили да  съпровождат организирани колони от автомобили с абитуриенти, при необходимост. Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.

По време на тържествата възникват допълнителни фактори, които се отразяват на поведението на младите хора като участници в движението и могат да доведат до настъпването на конфликтни ситуации и пътнотранспортни произшествия. Статистиката показва, че основни рискови фактори са: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението.

Запомнете: Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците. Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят.

При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията – на тел.112.

На абитуриентите  от випуск 2017 ОДМВР-Ямбол желае незабравими тържества и успешен старт в живота. 

 15.05.2017 г.

Татяна Павлова

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com