02.02.2023

Тенево празнува

Поредният празник на селото ни, който провеждаме под мотото „Традиции с бъдеще” и тази година  по неповторим начин показа как в село Тенево са вплетени миналото и настоящето, възрожденския дух, пословичното трудолюбие и днешната предприемчивост на теневци.

Празникът се проведе в три поредни дни, от 19 до 21 май 2017 година. Тази година акцент в програмата ни бе представянето в първия от празничните дни на историята на селото ”Село Тенево-Далечно и близко минало”.

Сред нас бяха двама от авторите, родом от Тенево, които работиха безвъзмездно за това, селото ни да има своя историческа памет-Иван Драгов и Мария Николчовска. С много вълнение и сълзи в очите те говориха пред събралото се множество, че това е един достойно изпълнен за тях дълг към родното място.

В този ден наши гости бяха и заместник-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, и секретарят на общината Андон Кръстев.

С приветствени слова към жителите и гостите на Тенево се обърнаха заместник-кметът Станчо Ставрев и от кметът на селото Димитър Комитов.

Втората част от празничната програма бе тържествен концерт с участието на изпълнителката Величка Русева и самодейци от читалището, представители на училището и най-малките граждани на Тенево – децата от ДГ „Кольо Тенев”.

За втория ден от празника наш гост бе народната певица Жечка Сланинкова. Извиха се кръшни хора, а площада се изпълни с теневци и гости на селото.

На третия ден от празника на селото бе отслужена тържествена литургия по повод храмовия празник „Св. Св. Константин и Елена”, последваха народни борби и накрая бе осветен и раздаден курбан за здраве.

Тържествата приключиха, а ние си пожелахме с достойнство и мъдрост, да пазим традициите и да работим за авторитета на  селото  си, за превръщането му в желано място за живот, в приветлив и гостоприемен дом, не само за нас, но и за нашите деца.

 

Нели Ройдева

Мениджър към НЧ „Просвета-1910“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com