09.12.2022

Доизграждането на новата болница в Ямбол?

ДО

Г-Н НИКОЛАЙ ПЕТРОВ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ВЪПРОС

От Кристиан Вигенин и Николай Пенев, народни представители

от ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Съгласно чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 95 и чл.96, ал.1 от ПОДНС отправяме въпрос

ОТНОСНО: Доизграждането на новата болница в Ямбол.

Уважаеми г-н Министър,

В продължение на години въпросът за новата сграда на МБАП в гр. Ямбол е обект на дискусии, обещания, частично финансиране, но без краен резултат. В периоди на предизборни кампании довършването на болничния комплекс е тема на активна пропаганда от страна на ПП ГЕРБ – както за парламентарни, така и за местни избори. Две правителства и два мандата в местната власт на ГЕРБ не доведоха до резултат. При посещението си в града през 2015 г. тогавашният министър на здравеопазването Петър Москов се ангажира болницата да бъде преместена в нова сграда до една година и половина, като това, естествено, не се случи. Вече сме в третото правителство на Бойко Борисов и в третия мандат на кмета Георги Славов.

Последната предизборна кампания на ГЕРБ в областта мина под ключовото послание и ангажимент за довършване на новата болница. При посещението си в града бившият тогава и настоящ сега премиер пое категоричен ангажимент държавата да задели 12 милиона лева за финализиране на проекта. Трябва да отбележим, че болниците от павилионен тип, на каквато разчита област Ямбол, са характерни за 19- ти и за първата половина на 20-ти век и такива не са останали в нито един областен град. Заедно с това трябва да отбележим и нарастващите проблеми с осигуряването на необходимите специалисти и запазването на целия обхват на медицински услуги, предлагани от МБАЛ „Св. Панталеймон“ – сградите са важни, но още по-важни са специалистите и перспективите пред болницата.

В тази връзка, бихме желали да Ви попитаме:

Какво е вашето виждане за развитието на медицинските услуги на територията на област Ямбол и конкретно по отношение на МБАЛ „Св. Панталеймон“?

Заявени ли са в бюджета за 2018 г. обещаните 12 милиона лв. за довършване на новия болничен комплекс, какви срокове предвиждате за това и какви са вижданията Ви за услугите, които ще се предлагат в него, като се има предвид, че неговият мащаб надхвърля реалните нужди на намаляващото население на областта?

Николай Пенев

Кристиан Вигенин

 

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com