28.01.2023

Малък празник на водата

 

dav

На 26 май 2017г.,  на територията на ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в с. Зимница, Ямболска област се проведе „Малък празник на водата” с участието на ученици от 2 и 3 клас, техните класни ръководители и възпитатели.

Като гости на празника бяха: инж. Мико Филипов – директор на Областния секретариат на БЧК-Ямбол, Добриела Праматарова – специалист „Водноспасителна дейност“ и Пейо Пеев –  психолог.

Инициативата представлява заключителен етап от въведената в учебния план на училището програма „Приятели с водата” на БЧК за превенция на водния травматизъм сред деца.

С много ентусиазъм под формата на забавни, състезателни игри и викторина, малките възпитаници, подпомагани от своите учители, демонстрираха придобитите знания и умения за безопасно поведение във и около водата, начините за оказване на помощ и самопомощ при воден инцидент, ролята на водния спасител на плажа и на плувния басейн, флаговата сигнализация и др.

За своето старание, всички деца получиха грамоти за преминато обучение по програмата „Приятели с водата” и торбички с лакомства, осигурени от Областната организация на БЧК-Ямбол. Най-добре представилите се по време на състезателните игри деца, получиха индивидуални награди – плувни артикули с марката SPEEDO, предоставени специално за тях от Дирекция „Водноспасителна служба” към БЧК.

Български Червен кръст – Ямбол изразява искрената си благодарност към

г-жа Галина Александрова – директор на училището в с. Зимница, към класните ръководители – Светла Добрева, Събина Тончева, Снежана Димитрова и Мария Танева за чудесната работа при провеждането на обученията и организирания Малък празник на водата.

Основната цел на програмата „Приятели с водата” е: Децата с помощта на своите класни ръководители да бъдат запознати с водата, като важна част от нашия живот и да се научат да контактуват безопасно с нея. На територията на Ямболска област тя се осъществява за четвърта поредна година, като през учебната 2016/2017г. към момента е финализирана в две училища: ОУ „Св.св.

Кирил и Методий” в с. Зимница, община Стралджа и СУ „Св. Климент Охридски” в град Ямбол.  Общият брой на обхванатите деца и учители е 130.

Програмата се реализира в партньорство на БЧК-Ямбол, Регионално управление на образованието – Ямбол и със съдействието на ръководствата на  училищата.

Учебните помагала, използвани от учителите и учениците са разработени с финансовата подкрепа на СПОРТ ДЕПО – официален представител  на SPEEDO за България.

Добриела Праматарова

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com