28.01.2023

Най-малките „зрелостници” и тяхното първо сбогуване

Бинка Величкова

Последният ден на май 2017 година бе тържествен, но и тъжно-весел за децата от група „Мики Маус” на детската градина „Здравец”-град Болярово. Бъдещите първокласници бяха и развълнувани, и малко смутени. Но рецитираха вдъхновено, изпяха много песнички, потанцуваха в различен ритъм. Освен това показаха пред публиката от родители и близки, че познават и буквите, и числата. Надпреварваха се да ги пишат, отговаряха без колебание на всеки въпрос, зададен от тяхната млада, лъчезарна и приветлива учителка – госпожа Надя Ставрева. А в залата беше и бъдещата учителка на първолаците – госпожа Златка Ламбова, която също ги приветства и се запозна сърдечно с тях.

Настъпи и тържественият миг – връчването на първите в живота на дечицата удостоверения – за завършено предучилищно образование. Надянали изработените специално за тях традиционните за такива случаи „академични” шапки, те поемаха своите „билети” за първи клас от ръцете на дългогодишната директорка госпожа К. Гюрова. А после – цветя за обичаните учителки; издайнически сълзи в някои детски очи, тъгата в гласа на тези, които години наред ги обучаваха, възпитаваха, напътстваха – грижовно, търпеливо, отзивчиво…

Но настъпи време за сбогуване, дечица мили. Вашето първо сбогуване – с детската градина! След години ще последва друго – с първата учителка в училище. За да се отправите към нов етап на обучение – като петокласници. А след придобиване на основно образование доста от вас ще се сбогуват с досегашните си съученици и учители, за да продължат образованието си в други градове. Накрая ще станете абитуриенти и ще последва отново сбогуване – с ученическите дни и тяхното незабравимо очарование. Онези от вас, които ще се превърнат впоследствие, ги очаква последното сбогуване и абсолвентският им бал. Но… всяко нещо – с времето си. А дотогава пътят е дълъг, изпълнен навярно с превратности. Приемете ги като предизвикателства и възможности за себедоказване. Но помнете – детството не свършва през училищния праг! Нещо повече: останете в душите си по детски искрени и любознателни, невинни и безкористни, фантазьори и оптимисти докрай! Само така ще вървите по житейските свои пътеки достойно!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com